Zlocin protiv Bosnjaka i Albanaca u P/G

Plav_Gusinje

Promocija naučno-istraživačkog projekta „Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) u Plavsko-gusinjskoj oblasti 1912.-1913.“

Nosilac istraživačkog projekta je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa direktorom, akademikom, prof. dr Smailom Čekićem. Projekat je pored akademika prof. dr Smaila Čekića, promovisao i prof. Dževad Termiz. Cijenjenom skupu obratili su se uvaženi naučno-istraživački radnici iz cijelog regiona, kao i mnogobrojni gosti koji su iznijeli konstruktivne prijedloge, koji bi trebali biti uvršteni prilikom izrade ovog kapitalnog istraživačkog poduhvata. Akademik Čekić je najavio da će u narednim godinama, sa svojim saradnicima vršiti detaljno istraživanje na pomenutu temu i da će na jedan kvalitetan i naučno utemeljen način pokušati doći do relevantnih informacija o činjenicama i okolnostima pod kojima je izvšen zločin nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima, Plava i Gusinja.

Tačno prije jednog stoljeća, za vrijeme Prvog balkanskog rata 1912. – 1913. godine, nad muslimanima plavsko-gusinjskog kraja počinjen je genocid od strane crnogorske kraljevske vojske. Prema raspoloživim podacima tada je na najbrutalniji način pobijeno preko hiljadu muslimana, Bošnjaka i Albanaca, svih starosnih dobi, a pokršteno je 12500 muslimana, te raseljeno više hiljada.

S obzirom na dužnost borbe protiv zlostavljanja i ubijanja nevinih ljudi, obavezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama i nužnost čuvanja sjećanja na žrtve kako se ljudskom rodu takvi sramni događaji nigdje više ne bi ponovili, a povodom sto godina od sprovođenja sistematskog plana istrebljenja muslimana Bošnjaka i Albanaca na području Crne Gore, Institut za istraživanje genocida, Kanada kao organski dio Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu izražava suosjećanje sa porodicama i potomcima žrtava muslimana Bošnjaka i Albanaca na području Plava i Gusinja i osuđuje genocid, ubistva, pokrštavanje i progon muslimana Bošnjaka i Albanaca na području Plava i Gusinja u koji su bili involvirani tadašnji državni organi Crne Gore.

Vise: ZLOČINI PROTIV ČOVJEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA NAD MUSLIMANIMA (BOŠNJACIMA I ALBANCIMA) U PLAVSKO-GUSINJSKOJ OBLASTI 1912-1913

Vise: http://instituteforgenocide.org/?p=3944&lang=bs