Sramna presuda Vojislavu Šešelju

12901009_1805408279687210_294551642935949851_o

31.03. 2016.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom sramne presude četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju
IGK: Ova presuda je štetna za istinu, pravdu, mir i pomirenje jer je ideja zločinačka Velike Srbije oslobođena krivice, jer se fašizam ne kažnjava, a dokazan je svim onim što je četnički vojvoda govoro i radio.

U ime naučno istraživačke zajednice okupljene u Internacionalnom ekspertnom timu Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} i u ime zajednice preživjelih žrtava, potomaka žrtava i svjedoka agresije i genocida, osuđujemo skandaloznu i sramotnu oslobađajuću prvostepenu presudu četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju. Odluka Pretresnog Vijeća Međunardonog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju {MKSJ} je uvreda za sve žrtve zločinačkih pohoda Šešeljevih četničkih dobrovoljaca. Činjenica da je jedan od ključnih potstrekaća agresije i genocida oslobođen svih optužbi predstavlja neviđen presedan kakav je neviđen u međunarodnom pravu. Sramotno je da MKSJ svoj koncept pravde za činjenje najtežih oblika ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti, agresije i genocida, umjesto na pravnim argumentima, temelji na politikanstvu koje za cilj ima izbjegavanje direktne odgovornosti za zločine.

Analiza sukoba i njegovih aspekata od strane MKSJ nije u skladu činjeničnom stvarnošću. Određeni broj elementa u presudi su činjenično netačne o čemu svjedoče istraživanja nekoliko istaknutih članova našeg Internacionalnog ekspertnog tima. Smatramo da je Tužilaštvo MKSJ optužnicu protiv Šešelja neadekvatno postavilo i da nije dokazalo očiglednu vezu između zločina koji su se desili i Šešeljeve uloge.

Srpski nacionalisti i dalje istrajavaju na ostvarivanju i provođenju srpskog velikodržavnog projekta, uvjereni da će u promenjenim međunarodnim okolnostima realizovati nacistički i agresivno genocidni plan ujedinjenja svih srpskih zemalja, odnosno formiranje jedinstvene srpske države, Velike Srbije. Projekat Velike Srbije nije samo politički kako to tvrdi MKSJ, već i zločinački, jer se on ostvarivao, ostvaruje i ostvarivaće se zločinima agresije i genocida. Taj projekat se realizirao, realizuje i realizovaće se najbrutalnijim agresivno genocidnim sredstvima. Radi se o opasnoj ideji srpskog identiteta kao jednoj od stubova velikosrpske ideologije koja se godinama ostvaruje sa tri ešelona: predstavnici srpske akademske zajednice, predstavnici srpskih političkih i duhovnih birokrata i srpska vojska, policija i paravojne formacije. Na temelju vlastitih stradanja, njihova preuveličavanja i nepriznavanja vlastite krivice, srpski nacionalisti dehumanizirali su bošnjački i hrvatski narod i tako otvorili put ka njihovoj eliminaciji. Da bi mobilizirali srpske mase, Šešelj i njegovi sljedbenici počeli su konstruirati nove ili oživljavati stare mitove koji su govorili o porijeklu i povijesti srpskog naroda kao starog i prethistorijskog, „nebeskog“ naroda. Zvanična srpska propaganda crpila je na izvorima srpske mistike po kojoj je srpski narod vječno mučeni i paćenički narod, narod žrtva, kome je sudbina dodijelila da ga ubija i uništava tko god stigne. Srpska propaganda mahala je kostima srpskih mučenika. Glavna Šešeljeva propagande bio je “preporod srpskog naroda“. Posebno je četnička nacionalistička propaganda glorificirala prošlost srpskog naroda, skidala odgovornost sa sebe zbog zločina koje su Srbi počinili nad drugima a samo veličala zločine koje su nad Srbima počinili drugi. Četnička propaganda govorila je o idealu Velike Srbije, o tome kako je za Srbe u BiH i Hrvatskoj domovina Srbija i kako ju oni iz historijskih i drugih razloga smatraju svojom domovinom. Zato se težilo autonomijama srpskih entiteta u BiH i Hrvatskoj.

Prema višegodišnjim istraživanjima našeg Internacionalnog ekspertnog tima postoji odgovornost Srbije, koja je pravni sljedbenik prvo Jugoslavije, pa onda SRJ-a, te državne zajednice Srbije i Crne Gore, za agresije i genocid. To se kontinuirano negira. Svjedoci smo političkih i sudskih poziva da se prošlost zaboravi, odnosno da se gradi “blistava budućnost”, koja neće uopće podrazumjevati, istinu, pravdu, pomirenje, razgovor o žrtvama. Takva politika ima za posljedicu samo nove agresije i genocide, koji su se ciklično događali na ovim prostorima. Međunarodni pravni autoriteti trebaju shvatiti da su ratni zločinci još na slobodi. Samo na izgled preobraženi i dalje njeguju duhovnu prazninu koja ne voli borbu za istinu i pravdu, koja se odrekla ljudskih vizija i vrijednosti. Još smo daleko od toga da je veličina poraza oslobađanje od zla. Svijest o zločinu, priznavanje istine i pravde, katarza i duhovno čišćenje je uslov zajedničke budućnosti. Sudske odluke međunarodnih pravnih autoriteta to trebaju pospješavati, a ne degradirati.

Izražavajući žaljenje što MKSJ nije osudilo Šešelja i pored niza dokaza koji upučuju na njegovu direktnu odgovornost za raspirivanje međunacionalnih tenzija i poticanje na činjenje zločina agresije i genocida koji su kasnije de facto i desili u ime politike koju je Šešelj zastupao, konstatujemo da ova oslobađajuća presuda apsolutno ne umanjuje činjenice o stravičnim zločinima agresije i genocida s ciljem kreiranja Velike Srbije kao jedinstvenog političko, državnog koncepta etnički čistih teritorija rezervisanih isključivo za srpsko stanovništvo. Incidenti nakon izricanja presude koje su pravili radikali na ulicama u Srebrenici, pozivajući na klanje, četnički skupovi i rehabilitaciju Mihajlovića, Nedića ukazuje da je fašizam na sceni. Nadamo se da će MKSJ u drugostepenom postupku imati više sluha za tako potrebnu istinu, pravdu, žrtve, pomirenje i tako smanjiti prostor djelovanja velikosrpske, nacionalističke politike i prakse. Presuda je jasno potvrdila da je svjetski poredak svjesno rasturen sklanjanjem istine, pravde, mira i pomirenja iza izbora jačeg u nemirnim zonama. Zato Srbija ne može da bude gubitnik na Balkanu. Presuđena linija genocida u međunarodnoj zajednicu, u vezi sa BiH, završena je sa Srebrenicom. Ali više od polovine našeg internacionalnog ekspertnog tima čine mladi, obrazovani ljudi koji će upotrebom vlastitog razuma i pameti kričiti trnoviti put do istine i pravde.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada