Nova Knjiga – “Istina”

  • Post author:
  • Post category:Knjige

Elmedina Muftić je član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Kad god mi se pruži prilika da kažem šta mislim o ženi ili ženama, osjetim neku vrsto grižnje savjesti. Ne zato što se osjećam krivim, već zato što se osjećam nepozvanim da govorim o ženama, posebno o ženskim pravima. Žene su pozvane da govore o sebi i svojim pravima. One su, ustvari, sposobne, bolje reći sposobnije, da kažu kako se osjećaju u sebi i oko sebe, posebno među muškim svijetom. To što su muškarci prisvojili svijet za svoje ćeifove i ustanovili standradrde za svoje muške potrebe ne oslobađa ih obaveze da shvate da oni imaju jednaka prava kao i žene. Nisam rekao: “one imaju jednaka prava kao oni”, već sam rekao: “oni imaju jednaka prava kao one”. Namjerno sam okrenuo stvar, naizgled, naopako. Ne zato da bih se bilo kojoj ženi dodvoravao, već zato da bih svakom muškarcu dodijavao dok ne shvati da su mnogi povijesni procesi počinjali sa ženama, kao takvim, od kojih ovdje izdvajam dva, kao najbitnaja da smo to što jesmo…

Prvo je da je prva osoba, koja je srcem i dušom primila islam nakon što joj je Muhammed bin Abdullah rekao da ga je Svevišnji Allah izabrao za posljednjeg vjerovjesnika svim svjetovima, bila žena, Hatidža bint Huvejlida. Bilo je to u 610. godine po Miladu kad su muškarci vladali svijetom mnogo snažnije i grublje nego danas. I baš zato što su se osjećali moćnim, muškarci u Mekki nisu mislili da im treba bilo čija pomoć. Njihova misao o Bogu bila je skovana u kamenu, a njihova vjera u zagrobni život bila je zakopana u pijesaku. Samo je čista ženska duša Hatidže bila budna da čuje glas iz pečine Hira: “Uči, čitaj u ime tvog Gospodara…” što joj ga donese njezin vjerni suprog Muhammed Al-Emin. On je znao da se može samo njoj povjeriti, a ona je znala da samo od njega maže čuti Božansku istinu. Od pečine Hira do suprugre Hatidže Muhammed nije sumnjao u ono što je čuo, ali jest drhtao od uzbuđenja. Tek kad mu je Hatidža potvrdila da to što je čuo je Božji poziv da čita i uči Božje znakove i vjerno ih prenosi ljudima, Muhammed se smirio. Dakle, Muhammed Alejhisselam je posljedni vjerovjesnik, kojeg je Svevišnji Allah poslao iz milosti prema svim svjetovima, a Hatidža je prva žena muslimanka, koja je radost i sreća svim ženama i svim muškarcima.

I drugo je da je prva osoba, koja je svojim umom i razumom zametnula ideju o univerzitetu, bila žena muslimanka. Da, tako piše u Ginisovoj knjizi rekorda da je Fatima al-Fihri, porijeklom iz Qeirwāna, Tunis, podigla prvi univerzitet u svijetu pod pokroviteljstvom muslimanskog vladara iz dinastije al-Idrisija Jahja I. Bilo je to u Fesu, Maroko, 245. po Hidžri, 859. po Mīladu, gdje i danas ponosno stoji univerzitet Al-Qajrawān, kao svjedok vremena u kojem su muslimani, inspirisani islamom, podizali džamije iz kojih su nicali univerziteti. Zanimljivo je spomenuti da je na univerzitetu Al-Qajrawān studirao, između ostalih, i papa Silvester II, koji je nakon toga uveo upotrebu arapskih brojeva u Europi i proširio vijest o naprednoj kulturi i znanosti kod muslimana, posebno u matematici i astronomiji.

I treća osoba na koju sve žene ( i svi razumni muškarci) mogu biti ponosne, posebno žene u Bosni, je Elmedina Muftić, koja može stati u red s hazreti Hatidžom iz Mekke i lalom Fatimom iz Qeirwāna. Elmedina, zasigurno, ima u sebi ljubav za islam, koja je Hatidžinom duhu; Elmedina, zasigurno, ima u sebi žar za znanjem, koji se pali iz Fatimine duše; Elmedina ima Hatidžinu hrabrost i Fatiminu vidovitost da nas uči kako se grli islam i kako se bori za slobodu, koja se osvaja sticanjem znanja i mudrosti kroz stalno čitanje i učenje u ime Gospodara, koji stvara… kroz podizanje univerziteta, kroz sjećanje i podsjećanje da su dvije žene muslimanke vlasnice dviju najviših ljudskih vrijednosti na svijetu: vrijednost vjere (trust) i vrijednost spoznaje (gnosis).

Hazreti Hatidža je pokazala kako treba biti vjeran(al-emanet) Allahovom Poslaniku!

Fatima je dokazala kako treba pretvoriti vjeru u znanje (al-‘ilum)!

Elmedina pokazuje kao treba pero (al-qalem) staviti u službu borbi za ljudska prava!

Elmedina Muftić u svojim kolumnama čita lekcije svima, posebno muškarcima, kako treba da sačuvaju zemlju i urede državu prije nego što počnu plakati kao žene za onim što su trebali braniti kao muškarci – Srebrenicu, Stolac, Velku Kladušu…!

Dr. Mustafa Cerić