You are currently viewing IGK: Reakcija povodom sramne i skandalozne dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peter Handke

IGK: Reakcija povodom sramne i skandalozne dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peter Handke

11. 10. 2019.
IGK: Reakcija povodom sramne i skandalozne dodjele Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida Peter Handke

Dodjela Nobelove nagrade za književnost od strane Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka {Komiteta} negatoru genocida u Srebrenici i promotoru velikonacionalističke srpske ideje, politike i prakse Peter Handke je anticivilizacijski i ponižavajući atak na svjetsku pravdu, pravo i istinu i još jedno poniženje i uvreda žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svijetu. Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije protestuje i osuđuje dodjelu navedene Nobelove nagrade osobi koja opravdava ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stoji u zaštitu njihovih idejnih tvoraca i izvršilaca.

Podsjećamo Komitet da je u intervju nedeljniku “Nuvel Observater”, Handke, koji je prisustvovao sahrani ratnog zločinca Slobodana Miloševića, mahajući srpskom zastavom i polažući ružu na kovčeg zločinca, rekao da je „srećan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod”. Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića očigledno ne smatra idejnim tvorcem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. On zna samo za Srbe kao navodne žrtve.

Handke je poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 nemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši u pravoslavlje, što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji. Očigledno da je Handke namjerno i smišljeno zaboravio agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, sociocid, koncentracione logore smrti, masovna silovanja, masovna mućenja, masovna protjerivanja, masovna uništavanja  svega što krasi Ideju Bosne i Bosanski duh.

Pored bliskih kontakata sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Hagu i nacionalističkog govora na njegovoj sahrani u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog počinjenih ratnih zločina agresije i genocida. Britanski “The Guardian” je u aprilu 1999. godine objavio članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini. Handke je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Hagu.
Ali ono što posebno ponižava i vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i žrtve svih zločina u svijetu jeste negiranje genocida u Srebrenici. Sistematskim prekrajanjem historijskih, naučnih i pravnih činjenica o genocidu u Srebrenici sa ciljem minimiziranja srpskih zločina u Bosni i Hercegovini, poređenjem sudbine Srba sa sudbinom Jevreja, te proglašavanjem Srbije žrtvom geopolitike Zapada, Handke se svrstao na stranu idejnih tvoraca i realizatora nacionalističkog projekta Velika Srbija, projekta koji ima cilj uništavanje države Bosne i Hercegovine na račun Velike Srbije i uništavanje i protjerivanje bošnjačkog naroda.

Neshvatljivo je da Komitet nagrađuje osobu koji podržava ekstremnu nacionalističku politiku stvaranje Velike Srbije putem agresije i genocida, koji ne priznaje presude internacionalnih sudova, koji negira sudski utvrđen genocid u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje. Nagrađivanjem političkog i nacionalističkog ekstrema, revizora historije, Komitet šalje izuzeteno lošu poruku svijetu. Zapravo ovom nagradom koja ide u pogrešne ruke, Komitet ohrabruje agresivni nacionalizam koji se želi širiti nasilnim zauzimanjem tuđih teritorija i uništavanjem ili nasilnim preseljenjem čitavih naroda.

IGK traži od Komiteta da poništi odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost osobi koja opravdava i stoji u zaštiti Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid i tako sačuva dostojanstvo prestižne Nobelove nagrade za književnost. Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja negatora pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici, što je čin direktnog delegitimiranja, UN, Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog tribunala i međunarodne pravde, što nije dostojno institucije Komiteta koja bi trebala promovirati civilizacijske vrijednosti istine, pravde. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno ponizio i degradirao Nobelovu nagradu. Istovremeno tražimo od Komiteta  izvinjenje kako žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini, tako i žrtvama svih genocida u svijetu. IGK će pokrenti peticiju za oduzimanje Nobelove nagrade negatoru genocida. IGK je već obavjestio sve političke i akademske subjekte u Sjevernoj Americi o sramnoj dodjeli Nobelove nagrade osobi koja to ne zaslužuje.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}