You are currently viewing Saopćenje IGK povodom imenovanja Claire Fox negatorke genocida u BiH za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji

Saopćenje IGK povodom imenovanja Claire Fox negatorke genocida u BiH za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji

07. 08. 2020.

Saopćenje IGK povodom imenovanja Claire Fox negatorke genocida u BiH za članicu Doma lordova u Velikoj Britaniji

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije osuđuje i odbacuje odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da za članicu Doma lordova imenuje Claire Fox, negatorku genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovjećnosti u Bosni i Hercegovini. Odluka britanskog premijera je veliki udarac istini, pravdi, kulturi sječanja, ponižavajuča je za međunarodno pravo i pravdu, degradirajuča za međunarodne sudove Ujedinjenih nacija. Anticivilizacijska odluka daje zamah revizionistima historije koji u sklopu antibosanske koalicije sve više negiraju sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini. Ovim činom britanski premijer je pogazio pozitivne radnje Velike Britanije u podizanju svijesti o potrebi međunarodne, institucionalne kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što je uključivanje negatora genocida u političke procese dehumanizirajuči čin za žrtve, isti i ugrožava mir i bezbjednost, narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava međunarodnu pravdu i međunarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida, i stoga smo dužni odlučno reagirati svim demokratskim sredstvima.

Imajući u vidu da moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem, pozivamo Predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pismeno obavjeste britanskog premijera o teškim posljedicama njegove odluke o imenovanju Claire Fox za članicu Doma lordova.

Institut za istraživanje genocida Kanada