637. godišnjica od krunisanja kralja Tvrtka

800px-Medieval_Bosnian_State_Expansionvisoko_mile10410542_10152545558774608_8040207511239418028_n

IGK: Povodom 637. godišnjice od krunisanja kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića – datum krunisanja se treba obilježavati kao jedan od najznačajnijih državnih praznika Bosne i Hercegovine

26. oktobra 1377. godine krunisan jekralj Stjepan Tvrtko I Kotromanić, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Krunisao ga je poglavar – Did Crkve bosanske. Tvrtko je simbol bosanske državnosti i državnopravne tradicije. Pripada svima koji poštuju bosanskohercegovačku državu, odnosno Ideju Bosne i Bosanski duh. Za njegovo vrijeme vladanja ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne i kasnije. Imao je znatno šire poglede na Bosnu i njeno susjedstvo od mnogih savremenih političara. Na svoj dvor je doveo vrlo značajne ljude, kako iz Dubrovnika, tako i srednjovjekovne Raške. U ekonomskom smislu, jedan je od prvih vladara koji je počeo kovati zlatni novac, razvijajati gradove, trgovinu i rudarstvo. Na njegovom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva. Srednjovjekovna Bosna za Tvrtkovog vremena je bila dio evropskog, političkog, kulturnog i ekonomskog razvoja. Za vrijeme njegove vladavine granice Bosne su najveće i najsnažnije u historiji njezinog postojanja. Kralj Tvrtko je potvrda višestoljetnog kontinuiteta državnosti Bosne.

Institut za istraživanje genocida Kanada čestitajući 637. godišnjicu krunidbe kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića svima onima koji volje Ideju Bosne i Bosanski duh podržava izgradnju spomenika Stjepana Tvrtka I Kotromanića u Sarajevu i smatra potrebnim i moralnim da se datum krunisanja kralja Stjepana Tvrtka I Kotromanića obilježava kao jedan od najznačajnijih državnih praznika Bosne i Hercegovine.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada