9.januar opominje čovjeka i civilizaciju

j3

SAOPĆENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA

DEVETI JANUAR OPOMINJE ČOVJEKA I CIVILIZACIJU KADA JE HUMANIZAM PORAŽEN U BIH

Sve relevantne naučno istraživačke institucije u svijetu prihvataju činjenicu da su temelji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta {u daljem tekstu entitet}: agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločin. Zato je postojanje takvog entiteta uvrjedljivo za sve istraživače, a posebno za žrtve genocida, na čijim kostima je izgrađen ovaj paradržavni spomenik genocidu. Navedeni entitet je okupirani dio nezavisne, suverene, međunarodno priznate države BiH, nastao legalizacijom zločina agresije i genocida. Dan početka stvaranja takve tvorevine proglašen je kao Dan entiteta. Devetog januara 1992. godine je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju tzv. „Srpske Republike BiH“. Naziv tzv. „Srpska Republika BiH“ u entitet Republika Srpska zvanično je promijenjen 12. avgusta 1992. godine. To je početak implementacije agresije na Republiku BiH i sprovođenja genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. Tada je počelo stvaranje genocidne tvorevine na tlu države BiH. Dok agresijom i genocidom okupirani dio BiH u kome se nastavlja diskriminirska politika prema Bošnjacima i Hrvatima slavi godišnjicu, većina onih koji su devetog januara sjedili u prvom redu dok se usvajala Deklaracija o proglašenju takozvane “Srpske Republike BiH” danas su u zatvorima.
Agresija na državu BiH, te genocid nad njenim građanima su jedan od najzloglasnijih fašistoidnih događaja poslije holokausta u svijetu. Zato taj entitet nema legitimitet. Nastao agresijom i genocidom protiv Bošnjaka i Hrvata, ovaj najmračniji prostor u Evropi nema nikakve pravne, historijske i moralne preduslove za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću. Nakon agresije i genocida u ovom mračnom entitetu najgrublji oblici ljudske diskriminacije se nastavljaju opstrukcijom povratka, gušenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i Hrvata, negiranjem države BiH i drugim pritiscima.
Entitet, produkt memorandumske velikosrpske antibosanske kampanje, jeste i jedan od najvećih srpskih poraza. Veličanje entiteta je laž srpskih nacionalista za pokrivanje bijede i nesreće propale velikosrpske ideje. Entitet je bacio Srbe u jad i bijedu etnički, kulturološki, religijski očišćenog prostora u kome se ograđuju od svojih komšija. Srpski narod je zatvoren u čisto etničko geto. Šovinistička mržnja prema Bošnjacima i Hrvatima u tom mračnom getu najgora je od svih emocija koje su nacionalističke vođe raspirivale u srpskom narodu. Rezultiralo je to kasapljenjem države i društva u BiH i srpskim porazom prema ideji Bosne i Bosanskom duhu na račun propale nacionalističke deje Velike Srbije oličene u diskriminatorskom konceptu društva i države.
Entitet sa svojim vodstvom, nastavlja ideju zločinaca kojima se sudi za agresiju i genocid. Posljednje izjave koje istraživači, smatraju ratnim pokličima i huškanjima na novu agresiju i genocid, povređuju humanost i pijetet istraživača genocida, ali i svih žrtava i svijedoka agresije i genocida. Predsjednik entiteta poziva sve koji vole ‘Srpsku’ da se okupe oko ‘zajedničkog cilja’, jer “Srpsku doživljavamo kao državu!”. Milorad Dodik poručuje, da „Srpska’ neće za BiH žrtvovati nijedno svoje pravo, te da će BiH za ‘Srpsku’ postojati samo dok joj ne smeta i da će od BiH uzimati samo ono što joj treba”.
Obilježavajući deveti januar kao dan entiteta, bosanski Srbi nesvjesno priznaju agresiju i genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat djelovanja tih zločina. Insistiranje na obilježavanju ovog datuma direktno znači podržavanja politike koja je dovela do agresije i genocida. Upotreba svih metoda da se dođe do velikosrpskog cilja je nastavak velikosrpskog hegemonizama u BiH koji može imati neslućene posljedice po budućnost i sudbinu kako BiH, tako i Evrope i svijeta. Entitet egzistira u kulturi u kojoj su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Draža Mihailović i drugi heroji, u kojoj se mladi vaspitaju na seriji ‘Ravna Gora’, u kojoj se vrši totalna revizija historije i antifašističke prošlosti.
Svi oni koji slave dan entiteta, slave agresiju i genocid. Ono što entitet slavi je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima, na mučenjima u koncentracionim logorima smrti. Kako je nastala u nepravdi, tako će nestati u pravdi, koja će kad tad doći. Taj najmračniji prostor je največa prijetnje za mir u BiH, Evropi i svijetu. Zato se ne smije niti može više tolerisati opstojnost tog prostora čiji je sam naziv nepobitni primjer diskriminacije. Ne može genocidna tvorevina pod motom entiteta tražiti ekskluzivno pravo samo za Srbe u tom entitetu, a tražiti sva prava na nivou države. Taj privremeno okupirani dio BiH ima početnu konstrukcionu grešku, jer je napravljen agresijom i genocidom.
Sa stanovišta istraživača genocida deveti januar je početak genocida nad Bošnjacima i Hrvatima. Stvaranje entiteta nije bilo reakcija, već agresija na zakonski poredak i na živote Bošnjaka i Hrvata čija je krivica bila što nisu rođeni kao Srbi. Postojanje entiteta je uvredljivo za sve istraživače genocida, a posebno za žrtve genocida, na čijim kostima je izgrađen ovaj paradržavni spomenik genocidu.
U ime istine o zločinima agresije i genocida i pravde za žrtve tih zločina, pozivamo sve istraživače genocida u svijetu da deveti januar obilježe kao Dan početka genocida u BiH. Deveti januar podsjeća istraživače genocida na užas bosanskog genocida i destrukciju Republike BiH. Istraživači genocida poručuju da tvorevina nastala agresijom i genocidom mora nestati jer bošnjačkom i hrvatskom narodu i dalje uskračuje osnovna ljudska prava i slobode.
Institut za istraživanje genocida Kanada