Akademija povodom 9. januar

d

U organizaciji Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a pod pokriviteljstvom Kanadske bošnjačke zajednice i gostoprimstvom BIZ „Gazi Husrev Beg“ Toronto održana je Akademija povodom devetog januara, Dana sjećanja na početak genocida u BiH

Ovo što se slavi i obilježava kao 9. januar jeste rezultat “velikosprskog projekta”, antidržavnog djelovanja agresivno genocidne, velikosrpske, nacionalističke opcije, koja je projektovana od srbijanskog duhovnog, akademskog i političkog establišmenta i realizovana vojnim i policijskim aparatom. Tako je RS rezultat agresiji na Republiku BiH i genocidu nad Bošnjacima. 9. januar je početak otvorenog ataka na državu BiH, što u kontinuitetu traje do danas. Mi, kanadski Bošnjaci dobro znamo te neosporne historijske i pravne činjenice. Srpski političari su svjesno krenuli u rat da agresijom i genocidom naprave velikosrpsku državu na račun BiH i Bošnjaka. Danas potomci tih političara nastavljaju kontinuitet negiranja države BiH i njenog najmnogobrojnijeg naroda Bošnjaka. Entitet RS ostaje u kontinuitetu okupirani dio nezavisne, suverene, međunarodno priznate države BiH, nastao dejtonskom legalizacijom zločina agresije i genocida, najstrašnijih zločina poslije holokausta u Evropi. Zato je taj entitet največi srpski poraz ali i največi poraz čovjeka i civlizacije. Zato je taj entitet mjesto u kome se i dan danas osporavaju osnovna ljudska prava i slobode nesrbima. Ono što danas slavi Srbija i njena genocidna tvorevina, RS, je nastalo na kricima i vapajima stotina hiljada žrtava, na kostima ubijene djece, na silovanjima Bošnjakinja, na mučenjima u logoraša.

Dolazak Vlade Republike Srbije na obilježavanje dana entiteta RS na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je direktno mješanje u untrašnje stvari države BiH, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Dolazak premijera Srbije na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina agresije i genocida, ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda BiH od strane aktuelnih vlasti u entitetu RS.

Zbog toga tražimo od Udruženja Majke Srebrenice da oduzmu Cvijet Srebrenice koji je dat Aleksandru Vučiću prilikom komemoracije 20 godina od genocida u Srebrenici. Onaj ko ne priznaje odluke internacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici, onaj ko je direktno učestvovao u agresiji i genocidu, onaj ko danas nepriznavanjem odluka največe sudskog autoriteta u BiH direktno ugrožava suverenite BiH ne zaslužuje da nosi Cvijet Srebrenice – simbol največeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi.

Sramnim ocjenjujemo pasivnost bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta na negiranje države BiH u Banja Luci, kako od strane Vlade Srbije, tako i od političkog establišmenta manjeg bh. entiteta. Vi gospodo ne predstavljate žrtvu. Trebate znati da bez istine i pravde nema bolje budućnosti BiH. Niste reagovali na proslava Dana RS i suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda BiH koja će dovesti do krize i destabilizacije BiH. Proslava neustavnog praznika uvreda je za sve žrtve agresije i genocida. Vaša sramna šutnja je isto bolna za žrtve kao što je bila patnja u oružanom dijelu agresije i genocida. Bolesna je politika koja istinu i pravdu zamjenjuje sa vlastiti položaj, kaže se o saopćenju kanadske bošnjačke zajednice sa Akademije povodom 9. januara, Dana sjećanja na početak genocida u BiH.