IGK pvodom antibosanske kampanje

Članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom ofanzivne antibosanske i antibošnjačke propagandne mašinerije od najviših zvaničnika nekih članica Evropske Unije kao što su Hrvatska, Austrija i Češka:
*Bošnjaci, stari evropski narod, su doživjeli genocid pred očima evropskih naroda i njihovih vlada 1992 -1995. *Bošnjaci su simbioza starih etničkih grupa koje su iznikle iz bosanskohercegovačke zemlje i niotkud nisu došli u Bosnu i Hercegovinu.
*Bošnjaci koji nikada u svojoj povijesti nisu napravili genocid ili masovne zločine nad pripadnicima drugih naroda, su apsolutno stari Evropljani, baštinici stare ili prve Evrope koja stoji u temeljima današnje Evrope.
*Bošnjake se ne može porediti s avetima terorizma. Izjednačavanje muslimanstva i teorizma je izraz podle kolonijalne politike hegemonizma u pljačkanju Istoka.
*Bošnjaci se ne mogu svetsti samo na religijsku skupinu ili reducirani svejtonazor nekog Zemana ili sličnih propagandističkih neznalica i smutljivaca. Bošnjaci su i narod koji ima svoju historiju, tradiciju, kulturu i jezik.
*Izjavu predsjednika Zemana da bi Bosna i Hercegovina mogla postati baza ISIL-a trebalo karakterišemo kao besmislicu koja nema nikakvo utemeljenje u realnosti i koja je koordinirana sa sličnim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i austrijskog šefa diplomatije. To znači da se u Evropi gradi jedan antibošnjački kontekst koji, kao takav, obavezuje na antibošnjačko djelovanje. Zato su te izjave izuzetno ozbiljne: one mogu, izvjesno je, kreirati krajnje opasnu realnost na temelju najgrubljeg falsificiranja aktualne stvarnosti u Bosni i Hercegovini.
*Gospodin Zeman je tipičan predstavnik birokratskog duha koji danas gospodari Evropom (čast izuzecima, poput Merkelove). Oni se ne snalaze valjano u realnosti i nemaju viziju (pogrešan odnos prema islamskom svijetu, što se Evropi, nažalost, vraća kao bumerang), čak pogrešan odnos prema Ukrajini i td.).
*Gospodin Zeman govori o navodnoj opasnosti u Bosni i Hercegovini u kondicionalu: po njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina bi MOGLA BITI baza ISIL-a. To znači – očigledno i logično – da to ona nije već se radi o vrlo opasnim spekulacijama, ne na temelju činjenica nego „na temelju“ Zemanovih islamofobnih pretpostavki.
*Drugim riječima, ova izjava jednog evropskog državnika utemeljena je na fobiji, kao ideološka konstrukcija, pa ona kao takva ne govori o stvarnosti u Bosni i Hercegovini nego kazuje o islamofobnim opterećenjima troje gospode državnika.
*Bošnjački muslimani žive stoljećima u Bosni i Hercegovini. Da nisu kosmopolite, ne bi mogli toliko vremena preživjeti u srcu Evrope. Štaviše, izvan svake sumnje, šteta je što Evropa ne prepoznaje taj postojani i afirmativni bošnjački kosmopolitizam KAO VRIJEDNOST i zalog vlastite budućnosti; bošnjačka povijesna i aktualna sposobnost za kreativan život sa svim drugim narodima i konfesijama morala bi Evropi biti, zaista, ne samo dokaz njihove neagresivnosti već bi morala biti uzor istinske multikulturalnosti.
*Iako je 1992. godine izvršena višestruka i najsurovija agresija na Bosnu i Hercegovinu (prvenstveno na njene muslimane), Bošnjaci se nikada nisu svetili agresorima – ni danas niti u vrijeme agresije. Zašto gospoda prelaze preko te očigledne činjenice?! A upravo je Evropa mirno posmatrala taj masakr jednog naroda pa je i dio zemlje na kojoj je izvršen genocid (Srebrenica) data na upravu institucijama koje su izvršile genocid. Bošnjaci muslimani nisu se svetili ni zbog toga.
*Umjesto da se bave Bosnom i Hercegovinom na jedan ovako klevetnički način, nedostojan ozbiljnih državnika, isti ti državnici trebalo bi da se posvete suzbijanju rastuće i agresivne fašizacije u vlastitim zemljama.
*Zabrinjavajuće je i to što institucije Evropske Unije ne reagiraju na ove klevetničke istupe nekih evropskih državnika. Ta pasivnost Evrope također je indikativna i zabrinjavajuća.