Genocidu u Prijedoru priznati pravni status

297588_171908076266190_2090415375_n

30. 10. 2014.

IGK – Genocidu u Prijedoru se mora priznati pravni status i nazvati ga genocidom

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} pozdravlja odluku Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije da se na suđenju Ratku Mladiću ponovo otvori dokazni postupak kako bi se predočili nedavno otkriveni dokazi u vezi s največom masovnom grobnicom u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, Tomašica. Zbog ovakve odluke Tužilaštvo će moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze, što može biti korak bliže ka jedinoj istini i pravdi ka jedinoj satisfakciji za žrtve agresije i genocida, pravni dokaz o genocidu u Prijedoru.

IGK još jednom podsjeća da je Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije upravo formiran poslije otkrivenih stravičnih, zdravom ljudskom umu neshvatljivih zločina, u koncentracionom logoru smrti Omarska. Največi broj presuda na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije odnosi se na genocid u Prijedoru. Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid u velikom dijeliu je bila zasnovana na svjedočanstvima žrtava genocida u Prijedoru. Zato jedan od osnovnih zadataka Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije nije suhoparno arhiviranje zločina u Prijedoru, već pravno – sudsko priznanje zločina koji u sebe pored genocida uključuje i agresiju, ekocid, etnocid, urbicid, kulturocid, elitocid i sociocid.

Socijalne, etičke, političke, antropološke, konačno, filozofske implikacije genocida u Prijedoru jesu toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba pisati što više novih i novih tekstova, i uklapati ih u kontekst realnih zbivanja. Jer genocid u Prijedoru nije historijska tema, ni tema historije. Naprotiv, čitava ljudska posebno evropska, i osobito balkanska budućnost mora biti prinuđena da sebe odredi prema zločinu genocida u Prijedoru. A to određenje ljudske i civlilizacijske budućnosti u ime istine i pravde, ne osvete, je nemoguće bez pravnog – sudskog dokaza genocida. Zato mi nikada nećemo zaboraviti genocid u Prijedoru u ime onih koji su protjerani iz voljenog grada, u ime silovanih Prijedorčanki, u ime onih koji su čekali smaknuće svake sekunde u koncentracionim logorima smrti, u ime onih koji su bespomoćno gledali zločin nad svojim najbližim, u ime prijedorskih mrtvih, u ime grada koji je izgubio obrise grada. Prijedorske žrtve imaju pravo na pravdu i istinu. Prijedorski zločinci imaju pravo na kaznu.

IGK diže svoj glas za odbranu prava žrtava i svjedoka agresije i genocida u Prijedoru, upozorava na kontinuirano kršenje odredaba međunarodnih pravnih normi od strane predstavnika općinske vlasti i traži da se isti procesuiraju i adekvatno kazne. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka agresije i genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti građana Prijedora. Žrtve date za slobodu se ne smiju i neće ponižavati. Vrijeđanje žrtava i svijedoka agresije i genocida u Prijedoru je nastavak genocida, nastavak ponižavanja ljudi na nacionalnoj i vjerskoj, osnovi. Oni koji javno, grubo i politički nekorektno negiraju i omalovažavaju potrebu žrtava da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih moraju otići sa pozicija koje obnašaju, u ime novog Prijedora, nove Bosne i Hercegovine, u ime ponovnog vraćanja Ideje Bosne i Bosanskog duha u Prijedor.

Institut za istraživanje genocida, Kanada