Gorki cinizam međunarodne zajednice

Strani izvještači: Gorki cinizam međunarodne zajednice

 Gotovo da nema medija u svijetu koji nije obilježio 6. april, kao početak troipogodišnje opsade Sarajeva. Autori tekstova su, uglavnom, i sami svjedoci rata u BiH. Ratni izvještači.

http://www.slobodnaevropa.org/content/strani_izvjestaci_gorki_cinizam_medjunarodne_zajednice/24539645.html

Clay Scott: Politički potezi mogli su i ranije zaustaviti rat u BiH

Amerikanac iz San Franciska Clay Scott jedan je od reportera koji je prije 17 godina izvještavao o ratu u Bosni i Hercegovini. Javljao se i sa Kosova, iz Libana, Iraka, Irana, Kenije, Čečenije i Rusije.

http://www.slobodnaevropa.org/content/clay_scott_politicki_potezi_mogli_su_i_ranije_zaustaviti_rat_u_bih/24538873.html

Silber: Bosna se branila od puta bez povratka

Laura Silber jedna je od brojnih stranih novinara koja je izvještavala iz rata u bivšoj Jugoslaviji. Od 1990. do 1997. bila je izvjestilac Financial Timesa za Balkan. Zajedno s kolegom Allanom Littlom autorica je knjige  „Smrt Jugoslavije“ nakon čega je slijedila  istoimena serija na BBC-u. Danas je direkotorica u Institutu Otvoreno društvo u New Yorku.

 http://www.slobodnaevropa.org/content/silber_bosna_se_branila_od_puta_bez_povratka/24538386.html

Ratni reporteri iz Sarajeva 20 godina poslije: Bila je to borba za istinu

Konferencija „Mediji u ratu i miru: Možemo li bolje?” okupila je u Sarajevu više od stotinu ratnih dopisnika i drugih novinara iz cijelog svijeta.
Od njih, zatim iz Internacionalnog teatarskog festivala MESS, kulturološkog programa Modul Memorije, potekla je inicijativa da Sarajevo bude centar ratnog izvještavanja i ratne umjetnosti, WARM Centar u Sarajevu: war (rat), art (umjetnost), reporting (izvještavanje), memory (sjećanje).

http://www.slobodnaevropa.org/content/ratni_reporteri_iz_sarajeva_20_godina_poslije/24540573.html