Grad velike svjetlosti

kajan-naslovna

Ideja Bosne i Bosanski duh lebde iznad bosanskohercegovačke zemlje i mostarskog grada velike svjetlosti

Trošna je Ideja Bosne i Bosanski duh kada se spuste među neljude koji nipošto ne mogu trpjeti prisustvo drugog i drugačijeg u svojoj blizini, koji nevole bosanskohercegovačku zemlju, ali njom još samo malo upravljaju.

Poznati turistički portal Worldofwanderlust.com predstavio je 25 turističkih destinacija koje obavezno treba posjetiti. Mostar je smješten je na 15 mjesto liste “must see”. Već je dobro poznata vijest da je Stari most u Mostaru na visokom 12. mjestu, među 20 zapanjujućih mostova, u cijelom svijetu.

Baš kada su do mene došle ove divne vijesti o gradu na Neretvi završio sam prvo čitanje knjige “Grad velike svjetlosti”, autora prof. dr. Ibrahima Kajana, savremenog mostarskog književnika, akademskog radnika i člana Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Ova predivna knjiga kroz kozmopolitsku – bosanskohercegovačku i lokalnu – mostarsku duhovnu sadržinu, upotrebom autentičnog mostarskog jezika i specifičnog pjesničkog izražaja do sada možda najviše obogačuje Ideju Bosne i Bosanski duh. Ideju i duh kojima močna carstva koja su prolazila Bosnom i Hercegovinom nisu mogli nauditi i ne samo nauditi, već čudotvornim otporom bosanskohercegovačkog čovjeka ta ideja i taj duh, koji su postali pogonski kotači egzistencije čovjeka i civilizacije su iz svakog carstva crpili ono najbolje i tako bogatili sebe i Bosnu i Hercegovinu. Ovo je velika knjiga bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, nezaobilazna za bošnjačko i bosanskohercegovačko pamćenje

Najljepša su ona djela koja koriste svim ljudima. A Ideja Bosne i Bosanski duh doista koriste svim ljudima. Krajnost ljudskog uma je pokušala uništiti to korisno djelo agresivno genocidnim uništavanjem dodira sa drugim i drugačijim. Ali taj izopačeni um nije uspio. Pobjedili su oni koji mrze čovjekovu sebičnost, a uznose ljudsku dobrotu i plemenitost. Totalitarni, fašistički um je progutao stotine hiljada nedužnih bosanskohercegovačkih ljudi, obeščastio pripadnike Ideje Bosne i Bosanskog duha, napunio bosanskohercegovačku zemlju mrtvim ljudima. Ali u Kajanovom Gradu velike svjetlosti, tom napisanom simbolu velikog kolektiovnog pamćenja našao sam nadu, vidio sam bolju bosanskohercegovačku stranu od one koja je agresijom i genocidom privremeno zapremila Ideju Bosne i Bosanski duh porobljavajući nedužne duše u njoj. U Gradu velike svjelosti video sam veliku poruku da se čovjek rađa slobodan na svojoj zemlji i želi zauvijek po bogomdanom pravu i božanskoj pravdi slobodnim i opstati.

Zato je Kajanova knjiga istinokaz o neuništivosti te Ideje Bosne i tog Bosanskog duha na bogati mostarski pjesnički, pripovjedni, dramski, putopisni način. Mostar je ovom briljatnom knjigom dobio največi prozor u svijet, a baštinici Ideje Bosne i Bosanskog duha izazov da sličnu knjigu ispišu za nemirnu bosanskohercegovačku zemlju, koja je zauvjek ostavila čovjeku i civilizaciji zavjet za tolernacijom, prihvatanjem, priznavanjem, poštovanjem drugog i drugačijeg kao do sada najboljeg puta egzistencije čovjeka i civilizacije. Grad velike svjetlosti, mostarske vedute komentara vrijeme i prostor Ideje Bosne i Bosanskog u gradu na jugu koji će uvijek biti grad velike svjetlosti.

Ne znaju oni jadni neljudi što haraše bosanskohercegovačkom zemljom da Bosna i Hercegovina nikda nije slavila fašizam, da totalitarni um može biti samo na kratko u njoj, da se ona brzo oslobađa neljudi. Grad velike svjetlosti je put oslabađanja Bosne i Hercegovine od tih neljudi.

Raduje nas što čemo ugostiti našeg Kajana u Kanadi. Biće to prilika da kanadskim Bošnjacima i svim prijateljima Ideje Bosne i Bosanskog duha u Kanadi predstavimo tog velikog književnika čija djela nose veliku poruku i pouku za generacije koje dolaze.

Emir Ramić