Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka

 

U znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja u kanadskom gradu Hamiltonu Prijedoru, odlukom gradske skupštine obilježava se Međunarodni Dan bijelih traka. Na prijedlog članice Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je po drugi put uključio taj grad u kampanju Međunarodnog dana bijelih traka. Na velikom skupštinskom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada, u znak podrške žrtvama genocida u Prijedoru napisano je:

“Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka”.

Još od 2016. godine Hamilton, u ime solidarnosti sa žrtvama zločina u Prijedoru se uključio u kampanju Međunarodni dan bijelih traka. Iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada poručuju da žele da građani tog grada i Kanade postanu svjesni u kojim razmjerama se dogodio zločin genocida u Prijedoru i na cijeloj teritoriji BiH.

“Neka današnji dan služi kao opomena na zlo koje se desilo u BiH i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti i genocida. Uspjeli smo skrenuti pažnju javnosti Hamiltona i Kanade na diskriminaciju žrtava u Prijedoru. Naša poruka o činjenicama, zločinima i kontinuiranoj dehumanizaciji nesrpskog stanovništva u Prijedoru obišla je Kanadu. Kanada je jedna od rijetkih država čija vlada je podržala kampanju Međunarodni dan bijelih traka”, istakao je akademik Emir Ramić direktor Kanadskog instituta za istraživanje genocida.

Hvala Hamilton
Hamilton je jedini grad u bosanskoj dijaspori koji podržavanjem 31. maja Međunarodnog dana bijelih traka i 11 jula Dana komemorisanja žrtava genocida u Srebrenici institucionalno podržava bosansku kulturu pamćenja. Istovremeno Hamilton je jedini grad u bosanskoj dijaspori koji podržavanjem dva najznačajnija državna blagdana, 1. mart Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti, podržava nezavisnu, suverenu, slobodnu, jedinstvenu državu BiH.

Institut za istraživanje genocida, Kanada