IGK: Apel intelektualaca

09. 02. 2017.

Saopćenje Međunarodnog tima eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada

U času kad anonimni Thimothy Less preko prestižnog Foreign Affairsu prekraja granice na Balkanu za tuđi račun, u vremenu kad Njemačka upozorava da će se Evropska unija – ako se bude raspadala, raspasti zbog Balkana, u trenutku prestravljenosti EU diplomata koji se ne snalaze nakon Brexita i Obame, mi snažno želimo potvrditi našu privrženost moralu u politici i još jednom dati svoj glas za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Ovim pismom podržavamo upozorenja bh-organizacija u matici i dijaspori, istaknutih akademika, istraživača i aktivista od 31. januara ove godine. Upozorenja su izrečena protiv antibosanskohercegovačkog djelovanja paralelne vanjske mreže Milorada Dodika, osobe na američkoj crnoj listi. Djelovanje RS-a preko kancelarija RS je neustavno, antidejtonsko i upereno je protiv Bosne i Hercegovine, ali i Evropske unije.

Dakle, nota bene Europa: prekrajanje granica je Dodikov cilj, raspad EU Dodiku je zalog za raspad Bosne i Hercegovine, a prestravljenost europskog vodstva i briselske birokracije je stanje koje – zajedno sa svojim saveznicima i zaštitnicima – priprema, proizvodi i priželjkuje.

Da objasnimo! Jednom se već, ne tako davno, kroz Bosnu i Hercegovinu pucalo u Evropu, u samo srce Evrope. Pucnjem u Sarajevu 1914. Bosna i Hercegovina je iskorištena kao medij za raspad Austrougarske i početak I svjetskog rata. Danas, 2017., kroz Bosnu i Hercegovinu, opet ko medij, ponovo se puca, ovaj put u Evropsku uniju.

Neko na Balkanu aktivno potpiruje i priželjkuje raspad EU. Nota bene, Europa!

Bosna i Hercegovina nastavlja svoj državni put, u to smo uvjereni. Da bi olakšali put, da bi olakašali život njenim građanima i narodima, da bi EU mogla nastaviti rješavanje naraslih problema bez balkanskih podmetanja, apelujemo na zautavljanje unutrašnjih i vanjskih antievropskih i antidejtonskih djelovanja RS administacije, na čijem čelu je osoba sa američke crne liste.

U ime Međunarodnog tima eksperata Instituta za istraživanje genocida Kanada

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada