Ivanoviću napali ste svijetli obraz Bošnjakinje

11119_10152621492764608_6349600166609787742_n

03. 12. 2014.

SAOPŠTENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA

Ivanoviću napali ste na svijetli obraz Bošnjakinje i uvrijedili i ponizili sve žene

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije osuđuje Prvu TV i voditelja Ivana Ivanovića zbog anticivilizacijskog, nehumanog, neprijateljskog i sramnog vrijeđanja žena, žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima u emisiji te televizije “Veče s Ivanom Ivanovićem”. Sistemsko silovanje Bošnjakinja, kao strategija agresivno genocidnog i udruženog zločinačkog poduhvata protiv države i zemlje Bosne i Hercegovine je najstrašniji zločin, najveća sramota savremenog svijeta i najkrvavija rana Bosne i Hercegovine. Pravdajući takav zločin Ivanović je prekršio Opštu deklaraciju o ljudskim pravima, Međunarodni ugovor o građanskim i političkim pravima, Međunarodni ugovor o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupaka i kazni.

Silovanje Bošnjakinja je kozmički zločin. Postupke Ivanovića osuđuju svi Bošnjaci i svi pošteni i pravedni ljudi u cijelom svijetu. Bošnjakinje su kroz svoje patnje, kroz odbranu svoje časti i vrlina postale dio otpora Bošnjaka, naroda koga su htjeli da unište i države Bosne i Hercegovine koju su htjeli da podjele. Silovana žena je mućenik čija patnja i trauma je nebeskih razmjera. Ali Bošnjakinja više nema straha, nema ni stida posebno kada je istina u pitanju i zločin koji je počinjen nad njom. Došlo je vrijeme da se Ivanović i svi Ivanovići, Mekenziji i drugi moraju stidjeti, a posebno plašiti pravde koja će ih u skorije vrijeme stići. Bošnjakinje žele da osudom zločina silovanja sprijeće zločin sutra i rađanje novih “Ivanovića”. Bošnjakinje vjeruju u pokajanje, ali nada u bolje sutra traži i kaznu u ime pravde do koje se dolazi jedino istinom. Borba Bošnjakinja za njihovo dostojanstvo, za njihovu punu slobodu je odbrana svake žene.

Ivanović je ponizio silovane žene i tako napao na svijetli obraz Bošnjakinje. Njegov odnos prema silovanim Bošnjakinjama je dokaz da je sistematska praksa silovanja korištena kao oružije agresije i genocida i instrument kulturocida, ekocida, urbicida, etnocida, elitocida, sociocida. Svojim nastupom on je pokazao da silovanje nije agresivna ekspresija seksualnosti, nego seksualna ekspresija agresije i genocida. Glavni cilj masovnog silovanja Bošnjakinja je bio ratna strategija da se ubrza proces obečašćenja Bošnjakinja i protjerivanja Bošnjaka. Zato se zločin silovanja neće prešutjeti. Bošnjakinja je povrijeđena, ponižena i traumatizirana jer je zločinom silovanja seksualni identitet i seksualna sposobnost žrtve degradirana i slomljena, a u biće žene – žrtve ugrađen strah. Bošnjacima i naročito Bošnjakinjama se neće desiti da ostanu bez istine o zločinu kao temelju za budućnost.

Zločin silovanja nad Bošnjakinjama je i zločin protiv porodice kao osnovne čelije ljudskog života. Zločin silovanja nad Bošnjakinjama je istovremeno i zločin prema Bogu. U zločinu se očituje čovjekova određenost prema Bogu, Stvoritelju, pred kojim se odgovara za svoj život i djela, dobra i zla. Uvredu i bol Bošnjakinje nose u sebi. Njihova uvreda i bol, njihove muke neće prestati sve dok zločinci i oni koji veličaju i podržavaju zločine ne budu optuženi i osuđeni. Žena, Bošnjakinja, velika stradalnica nije uništena u agresiji i genocidu niti je postala manje vrijedna u sebi i za druge, u porodici i društvu. Uzvišeno dostojanstvo žene – Bošnjakinje, nedužne žrtve, izvor je još večeg samopostovanja žene i daje joj neprolaznu vrijednost kod Boga i svih poštenih ljudi.

Polazeći od toga da je silovanje Bošnjakinje kao sastavni dio agresivno genocidne strategije i kao najteži oblik zloćina protiv žene moralno ponizio Bošnjakinju sa trajnim posljedicama, a u cilju da se najteži oblik zloćina protiv žene, više nikada i nikome ne ponovi i posebno da se više nikada ne koristi kao sredstvo za ostvarivanje agresorsko genocidnih ciljeva, IGK u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini podržava ideju da se hitno kod nadležnih komisija za medije podnese tužba i izvrši pritisak na kablovskog operatera da ukine sve kanale koji u Bosni i Hercegovini prenose pomenutu emisiju. U ime žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, IGK zahtijeva od Ivana Ivanovića javno izvinjenje. Uz informisanje svijetskih organizacija i pojedinaca koji se bore za zaštitu ljudskih prava i sloboda o njegovom sramnom nastupu, IGK najavljuje i podržava podnošenje tužbe protiv njega.

Institut za istraživanje genocida, Kanada