IGK o hapšenjima Dudakovića i drugih pripadnika 5. korpusa

27. 04. 2018.

IGK o hapšenjima Dudakovića i drugih pripadnika 5. korpusa

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK } osuđuje neprimjeren način hapšenja pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH i njihovog legendarnog komandanta, generala Atifa Dudakovića. Protiv smo spektakularnih hapšenja pripadnika Armije RBiH, koja je sa tako visokim moralom, hrabrošću i dostojanstvom branila slobodu države BiH, putem policijskih snaga sa maskama na glavi i pod punim naoružanjem. Ovakvim postupcima se uznemiravaju građani u matici i dijaspori i ponižavaju borci koji su časno i pošteno stali u odbranu od agresije.

Pošto se radi o legalistima koju poštuju Zakone BiH dovoljno je bilo poslati poziv za sve eventualne nejasne detalje u predmetima koje obrađuju nadležni pravosudni organi.

Želimo posebno istaći da je u toku antibosanski projekat, sramotan, anticivilizacijski čin i opasan pokušaj revidiranja historije sa ciljem izjednačavanja zločinaca i žrtava. Na ovakve i slične pokušaje prekrajanja historije moramo odgovoriti institucionalizacijom kulture pamćenja kako u matici tako i u dijaspori.

U teškom historijskom trenutku agresije na nezavisnu, suverenu državu BiH, članicu UN, Armija RBiH se nije svetila i vraćala istom mjerom za zločine agresije i genocida. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji trajno ostaju univerzalna vrijednost borbe za slobodu svake države.

IGK poziva akademski, naučno istraživački, politički i kulturni bosanskohercegovački, posebno bošnjački establišment da čuva sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH. Pozivamo prije svega bosanskohercegovačku mladost da preuzme odgovornost za nastavak misije Armije BiH, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu državu BiH.

Čvrsto vjerujući u nevinost generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca pozvamo političkog predstavnika žrtava agresije i genocida da osigura najbolji mogući pravni i naučno istraživački tim za sudsku odbranu navedenih, što je i brana od opasnog procesa izjednačavanja agresora i branilaca.

U teškom historijskom periodu, Armija RBiH se nije svetila i nije vraćala istom mjerom za zločine koji su počinjeni. Ona nije vršila agresiju, genocid. Ona je pokazala najviši stupanj morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost. Pripadnici Armije su imali ideale za bolju budućnost svih bosanskohercegovačkih naroda i građana. Ta želja, ideja, politički projekt o zajedničkoj slobodi i življenju je bio ključ pobjede u agresivno genocidnom ratu protiv države BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada