IGK podržava rad Muzeja genocida u Sarajevu

Latinska izreka “Silent leges inter arma” (U ratu zakoni šute) u određenom smislu bi mogla najbolje pojasniti situaciju u kojoj se našla država Bosna i Hercegovina, gdje je pred očima cijelog svijeta i brutalnog kršenja svih Konvencija iz oblasti ljudskih prava, Ženevskih konvencija o zaštiti ranjenika, zarobljenika, ratnih zarobljenika, civilnog stanovništva, propisa Međunarodnog prava iz oblasti zašite suverenih država, izvršena najbrutalnija agresija od strane država Hrvatske i Srbije, u kojoj je počinjen genocid nad večinskim narodom Bošnjacima. Danas kada je mir, cjelokupna bosanskohercegovačka javnost koja je patriotski orijentisana mora energičnije stati u odbrani države Bosne i Hercegovine, zaštiti porodica žrtava rata i genocida. Navedena borba podrazumjeva institucionalnu borbu, da na nivou države Bosne i Hercegovine se mora donijeti zakonski okvir koji će sankcionisati negatore genocida, koji nikad nisu bili jači u svojim izjavama, a što je najveći problem, isti se nalaze na državničkim pozicijama susjednih država.

Vjerujući u postulat da sloboda mišljenja i govora predstavlja pravo svakog čovjeka, građani Bosne i Hercegovine kojima je Bosna I Hercegovina u srcu, pravo sječanja na genocid nikada ne smije biti ugroženo ili ograničeno, jer time će se ispuniti cilj dželata da žrtva šuti. Jedna od institucija koja se bavi kulturom sjećanja na genocod, dokumentovanju činjenica o genocidu jeste Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida. Naime, kroz historiju Bošnjacima je osporavano pravo sječanja na genocid, iako isti u periodu od 1683 do 1995. godine preživio jedanaest genocida.

Značaj ovog Muzeja ogleda se u činjenici da svaki građanin ove države i strani državljani imaju priliku da kroz posjetu Muzeju, uvjere se u monstruoznost zločina koji su izvršeni u protekloj agresiji.

Mlade generacije koje nisu zapamtile agresiju morale bo posjetiti Muzej genocida u kojima su izloženi predmeti, ekshumirani iz masovnih grobnica, slike logoraša, predmeti koji su korišteni prililom mučenja logoraša, video snimci iz agresije, slike zločinaca itd, su razlog zbog kojeg bi morali posjetiit Muzej i time se upoznati sa krvavom sudbinom koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu.

Posjetom Muzeju, istovremeno doprinosimo “izgradnji” genocida nad Bošnjacima u društveni fenomen, koji podrazumjeva da saznanja i činjenice koje između ostalog dobijemo nakon posjete Muzeju, kasnije koristimo u borbi protiv negatora genocida, izgrađujući time genocid nad Bosnjacima u opšti društveni fenomen koje niko i nikada neće moči negirati.

Zbog toga Institut za istraživanje zločina genocida Kanada podržava maksimalno rad muzeja u svrhu očuvanja kulture sjećanja i istine o agresiji i genocidu.

Institut za istraživanje genocida Kanada