You are currently viewing IGK podržava prijedlog  SPP Crne Gore da se usvoji zakon o zabrani negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti
Izvor: supstina.me

IGK podržava prijedlog SPP Crne Gore da se usvoji zakon o zabrani negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti

Izvor: SPP CG

IGK podržava prijedlog Zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, {u daljem tekstu Zakon} predložen od strane Stranke pravde i pomirenja Poslaničkom klubu Crno na Bijelo, koji su se saglasili da će ovaj prijedlog proslijediti Skupštini na glasanje.

Osuđujući anticivilizacijsko, dehumanizirajuće negiranje genocida u Srebrenici od poslanika Demokratskog fronta na zasjedanju Skupštine Crne Gore od 4. decembra, IGK konstatuje da je evropski put države Crne Gore nezamisliv bez usvojenog Zakona. Na istom zasjedanju Skupštine Crne Gore poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić, obraćajući se predsjedniku Skupštine Crne Gore je upozorila prisutne da je u Srebrenici ubijeno preko 8000 Bošnjaka svih starosnih dobi, posebno ističući: “To nije zločin gospodine predsjedniče, to je genocid!” Također je naglasila da je “Srebrenica najvažnija riječ u našem jeziku”.

Jedna od najvažniji ciljeva IGK je borba protiv kontinuiranog negiranja, osporavanja i minimiziranja genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici ne može biti političko pitanje, to je pravno, ali i ljudsko pitanje od čijeg rješavanja zavisi zdravlje i higijena crnogorskog društva i države. Negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog na oba međunarodna suda u Hagu i potvrđenog od strane parlamenata skoro 30 država u svijetu je krivično djelo i kao tako mora biti sankcionisano zakonom.

Ukoliko nova Vlada i Skupština u Crnoj Gori želi nastavti proevropski put, usvajanje Zakona je neminovnost. Usvajanjem Zakona Crna Gora bi bila prva država u regionu koja će dobiti ovaj zakon.

IGK je u više navrata informisao javnost o kontinuiranom djelovanju veliko srpske nacionalističke ideologije i prakse u Crnoj Gori. To se ne smije zaboraviti. Istovremeno današnji predstavnici velikosrpske ideologije i prakse u Crnoj Gori se trebaju izvinuti i zatražiti oprost od žrtava. To je civilizacijski minimum.

Nova Vlada i Skupština Crne Gore svoj test evropske deklariranosti polaže na Zakonu. IGK poziva poslanike Skupštine Crne Gore, akademske i kulturne radnike, organizacije i zajednice koje se bore za ljudska prava i slobde da učine dodatne napore da se Zakon usvoji jer je to u interesu slobode, demokratije i evropskog puta Crne Gore. Nema kompromisa oko negiranja genocida u Srebrenici ne samo u Crnoj Gori, već u svijetu uopšte.

Pozivamo sve demokratske i proevropske stranke u Crnoj Gori koje su protiv holokausta i genocida, posebno Bošnjačku stranku, ali sve one stranke koje okupljaju Bošnjake, da svako međusobno neslaganje ostave iza sebe, da se okupe oko prijedloga Zakona, usaglase stavove i zajednički izglasaju u Skuštini Crne Gore. Neka tim činom Crna Gora bude prva država u regionu sa izglasanim Zakonom protiv negiranja holokausta i genocida u kojem spada i presuđeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Institut poziva sve poltičke i javne faktore u Crnoj Gori, kao i sve građane, da prestanu sa govorom mržnje i retorikom negiranja genocida u Srebrenici i dodatno nanose boli preživjelim žrtvama. Prestankom negiranja genocida i odavanje pijateta, otvarate stranicu prijateljstva sa državom Bosnom i Hercegovinom i svim Bošnjacima u svijetu.Na kraju pozivamo politički i akademski faktor u Crnoj Gori da ulože napor da se genocid u Srebrenici uvrsti u školski program, kako se nikome i nigdje nebi ponovio. U Kanadi smo obezbjedili da se u školama i fakultetima izučava genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada