You are currently viewing Institut za istraživanje Genocida Kanada uputio prigovor RAK-u BiH

Institut za istraživanje Genocida Kanada uputio prigovor RAK-u BiH

Institut za istraživanje Genocida Kanada uputio je Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine zahtjev za pokretanje postupka o utvrđivanju odgovornosti zbog prikazivanja spornih sadržaja u programu BHRT/BHT1 a čiji je autor BIRN BiH, tačnije Emina Dizdarević. Obzirom na važnost tretirane materije, cijenimo da je od iznimne važnosti da o ovome, osim ovog nadležnih regulatonog tijela, bude upoznata šira javnost. U nastavku slijedi naše pismo upućeno RAK-u BiH.

 

Prima: RAK BiH, Mehmeda Spahe 1, Sarajevo, 71000

Šalje: Institut za istraživanje genocida, Kanada
info@instituteforgenocide.org
Oktobar, 23, 2020

ZAHTJEV ZA POKRETANJE POSTUPKA UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTI

Institut za istraživanje genocida, Kanada ovom prilikom oštro osuđuje medijske navode o bosanskohercegovačkom iseljeništvu koje je producirao BIRN BiH u sklopu svog internet i TV magazina ”TV justice”. Posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj program prikazan, ne samo na online medijima, već i na Javnom servisu BHRT/BHT1 a koji je pod direktnom regulacijom Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine. Zbog toga molimo da ispitate i sankcionišete emitovanje nedopustivih elemenata koji su su došli do desetina hiljada gledatelja u BiH i izvan nje u okviru emisije ”Zabrinjavajući uticaji ultranacionalističkih narativa iz dijaspore”.
Konkretnije kazano, u emisiji emitovanoj 18.10.2020.g. iza 23:50 mnogo puta je dijaspora prikazana u negativnom i diskriminirajućem svjetlu. Kako su već primijetili intelektualci koji žive izvan BiH, a porijeklom su sa naših prostora, bio bi to prihvatljivo medijsko istraživanje jedne pojave, ali da je ona sveobuhvatno tretirana. Nažalost, nije, pa je javnost zaključila da se sa nekim nezakonitim pojavama veže dijaspora kao da je ona baza i generator pojava kao što su prijetnje linčovanjem, terorizam, govor mrženje i ostalo. Čak se spominju internet portali iz dijaspore jer se, navodno, koriste za ”raspirivanje nacionalne mržnje, govor mržnje, prijetnje, ali i, u nekim slučajevima, pozive na nasilje”. Ako je jedna pojava internacionalna (portal i neprimjeren govor), čemu navodi da su oni isključivo ili dominantno vezani za dijasporu? Ovo je direktno i prvorazredno zavaravanje publike (gledatelja). Kao zbir takvih izdvajanja, targetiranja a onda i sudova, možemo uzeti navod u emisiji ”da iseljenici koji žive u demokratskim društvima sve ono što je zabranjeno u zemljama Zapadne Evrope ispoljavaju u BiH”.
Tendencija autora emisije prikazane na Javnom servisu BHRT/BHT1 je očita i kroz navod koji slijedi: ”Federalna uprava policije (FUP) je zaprimila nekoliko prijava o ugrožavanju sigurnosti izvršeno posredstvom društvenih mreža ili komentara ostavljenih od strane korisnika različitih portala za koje se utvrdilo da se radi o državljanima BiH koji žive u dijaspori, rečeno je za BIRN BiH iz ove institucije”. Nije li prostim okom vidljivo da je autor od izvora informacija tražio podatke za jednu grupu i tako izolovao ”državljane BiH koji žive u dijaspori” da bi ih onda povezivao, ni manje ni više nego sa ”ugrožavanjem sigurnosti”?!
Model ”izoluj – targetiraj – osudi” dominatan je i u ostatku emisije, i u slučajevima kada se govori o terorizmu, ksenofobiji, nacionalizmu, finansiranju terorizma i slično. Krajnje je opasno ove pojave vezati za dijasporu. Ne možemo dopustiti da ovo ne bude sankcionisano.
Dijaspora je prikazana i kao ”za nacionalističke političke stranke nerijetko bitno oruđe za stvaranje tenzija u BiH’’. Ovdje je vidljiva dehumanizacija dijaspore pa joj se daje epitet ”oruđa”.
Držimo da RAK BiH može pokrenuti proces ispitivanja neprofesionalnog, huškačkog i neetičnog medijskog djelovanja a čije fragmente smo naveli. Vjerujemo da je regulativa u BiH dovoljno razvijena, a kako je to i u svim demokratskim zemljama, i da postoje zakonski i podzakonski normativi na osnovu kojih će biti donesena odluka o kažnjavanju zbog prikazivanja medijskih proizvoda koji uznemiriju javnost i nanose štetu jednom njenom značajnom dijelu.

Molimo da nas obavijestite o vašim postupcima u ovom slučaju.

Srdačno,
Direktor: dr. Emir Ramić
RAKBIH