IGK primio pismo Kanadske vlade

426298_10151074964177843_1402691051_n3_zastave

06. oktobar, 2014.

Kanadski odgovor na Dodikovo negiranje Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i bosanskog jezika.

Institut za istraživanje genocida, Kanada dobio odgovor na svoje pismo o ugrožavanju ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu od Kanadske vlade.

Poštujući teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, Kanada će jedino sarađivati sa bosanskohercegovačkim državnim organima.

U pismu Instituta za istraživanje genocida poslanom Kanadskom premijeru, Kanadskom ministru vanjskih poslova, Konzervativnoj partiji Kanade, Liberlanoj partiji Kanade, Novoj demokratskoj partiji Kanade, Partiji zelenih Kanade, Ambasadoru Kanade u Bosni i Hercegovine sa sjedištem u Mađarskoj i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida između ostalog piše:

„U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana koji trenutno žive u Kanadi, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije osuđuje teške povrede ljudskih prava i sloboda od strane vlade manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.  Vlada manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je usvojila svoju odluku o ” prebivalištu i boravištu ” kao nezakonit antidržavni potez koji direktno negativno utiće na hiljade kanadskih građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, kojima se uskračuje pravo glasa većinskog naroda u Bosni i Hercegovini, zagarantovanim nacionalnim i internacionalnim pravnim normama i pravom o dvojnom državljanstvu. Rukovodstvo bosanskohercegovačkog manjeg entiteta i dalje otvoreno negira genocid i pokušava prepraviti historijske činjenice. Bosanskohercegovački manji entitet kontinuirano slavi optužene ratne zločince kao svoje “heroje” čime ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji. Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva KanadskI parlament, Kanadsku vladu i sve parlamentarne političke stranke, {Kanada je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini}, da osude ovaj gnusni čin kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u bosanskohercegovačkom manjem entitetu i da zaštite žrtve i svijedoke genocida u Bosni i Hercegovini od kontinuiranih fizičkih i pravnih prijetnji od strane antibosanskohercegovačkog političkog establišmenta manjeg entiteta”.

U odgovoru Kanadske vlade Institutu za istraživanje genocida, Kanada potpisanog od strane Kanadskog ministra vanjskih poslova John Baird se između ostalog kaže:

“Hvala vam za vašu korespodenciju koja se odnosi na odluku o prijavi stalnog prebivališta povratnika, što je usvojena od strane Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Ured Premijera Sthephen Harper je također proslijedio kopiju vaše korespondacije po istom pitanju. Kao što znate, kao članica Upravnog odbora Vijeća za Implementaciju mira, Kanada će i dalje igrati aktivnu ulogu u praćenju političkog zbivanja u Bosni i Hercegovini. Kao što je izraženo u izjavi Upravnog odbora Vijeća za Implementaciju mira Kanada, zajedno s drugim članovima Upravnog odbora Vijeća za Implementaciju mira (osim Ruske Federacije), je pozvala sve vlasti u Bosni i Hercegovini na svim relevantnim nivoima da nađu zajedničko rješenje  za pitanje stalnog boravka stim da  poštuju slobodu kretanja i prava povratnika. Članovi Upravnog odbora Vijeća za Implementaciju mira su također podvukli u saopštenju da “propisi na drugim nivoima vlasti trebaju biti ukinuti”, i sve strane treba da se uzdrže od blokiranja institucija na državnom nivou, čime se završava nepotrebne politizacije po pitanju boravka. Molim vas, budite uvjereni da je u našem interesu  da Vlada Kanade radi zajedno sa Vladom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom zajednicom  za potpunu realizaciju  Daytonskog mirovnog sporazuma. Kanada će se i dalje zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Kao što je navedeno u mojim prethodnim pismima Institutu za istraživanje genocida, Kanada, Kanada ima veliki interes da vidi pozitivan zaokret Bosne i Hercegovine u stabilnu, sigurnu, multietničku demokraciju, potpuno integriranu u euroatlantsku strukturu. Kanada potiče sve građane Bosne i Hercegovine da se u potpunosti angažuju u političkom procesu čiji je cilj promovisanje mira, pravde, demokratije i vladavine prava. Hvala vam što ste našli vremena da mi se javite  i što se i dalje brinete o Institutu za  Istraživanje Genocida Kanada”.

Vise: Pismo Kanadske vlade za IGK