You are currently viewing IGK: Reakcija povodom odbijanja Skupštine Crne Gore da raspravlja o genocidu u Srebrenici

IGK: Reakcija povodom odbijanja Skupštine Crne Gore da raspravlja o genocidu u Srebrenici

29. 12. 2020.
IGK: Reakcija povodom odbijanja Skupštine Crne Gore da raspravlja o genocidu u Srebrenici.

Sramna odluka Skupstine Crne Gore slama srca porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da je odbacivanje da rasparvlja o genocidu u Srebrenici Crna Gora ostala zarobljena u srpskom veliko nacionalističkom projektu bez dovoljno vlastitih snaga da se suprostavi istom, suočavanjem sa istinom, pravdom, kulturom sjećanja. Crna Gora još jednom nije naučila lekciju iz svoje prošlosti, od svoje kolektivne greške, greške vlada koje su umjesto da spriječe učešće u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini direktno učestvovale u zločinu.

Anticivlizacijska odluka Skupštine Crne Gore i nastavak crnogorskog negiranja genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja veliku prepreku za pomirenje. Takvo negiranje genocida je zapravo dovelo do genocida u Srebrenici. Neka se poslanici crnogorske skupštine zamisle da su oni žrtve, da su to njihove porodice, a da im pritom negiraju to iskustvo. Oni ponižavaju sami sebe i vode na pogrešan trag crnogorsku državu.

Duboko žalimo zbog dehumanizirajučeg postupka Skupštine Crne Gore, ali nećemo odustati, nastavit ćemo raditi na istini i pravdi. Jer priznanje da su sva dešavanja od prije 25 godina u Srebrenici zapravo genocid je preduvjet za pomirenje, a negiranje genocida je izdaja patnje žrtava i njihovih porodica.

Odbijanje da se raspravlja o genocidu u Srebrenici nije samo uvreda za porodice žrtava, već će taj antievropski potez otežati pomirenje između zajednica kako u Crnoj Gori, tako i u Bosni i Hercegovini. IGK će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima obavjestiti bitne politi;ke i akademske faktore u svijetu da je Skupština Crne Gore neuspjehom da prizna genocid povrijedila sjećanje na žrtve i pogazila međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i presude međunarodnih sudova, ali i povelje UN i EU. Jer Rezolucija o genocidu u Srebrenici je bila više od priznavanja Srebrenice kao genocida. Ona je bila i priznanje hitne potrebe za osiguranje pravde za žrtve u ime evropskog puta Crne Gore.

Institut za istraživanje genocida Kanada