Istina o nama je genocid

11 srebreničkih nevladinih organizacija ukazuje da međunarodna zajednica 17 godina poslije genocida nije izvukla nikakvu pouku

ŽRTVE GENOCIDA POSTALE BROJKE KOJIMA SE POIGRAVAJU IDEOLOZI I KREATORI SRPSKE NACIONALISTIČKE IDEOLOGIJE

Istina o nama je genocid. Istina o Srebrenici su primarne, sekundarne, tercijarne i ine grobnice ubijenih srebreničkih muškaraca, koji su masakrirani na najsvirepiji način po podrinjskim vrletima, dok je međunarodna javnost i moderna civilizacija nijemo gledala i čekala da krvoloci završe svoj zvjerski posao, ne čineći ništa da se četnički kanibalski pohod zaustavi. Na kraju smo postali brojke kojima se poigravaju ideolozi i kreatori srpske nacionalističke ideologije, a međunarodna zajednica kroz sudske istražne postupke nastoji utvrditi “okolnosti” pod kojima smo ubijani, uvježbavajući savremene arheološke metode u kopanju po grobnicama naših najmilijih.

Konačni epilog srebreničkog genocida su dokazi da je hiljade zarobljenih i likvidiranih Bošnjaka, zatrpanih u masovne grobnice; na stotine živih je zakopano; muškarce, žene i dječake su sakatili i klali; djecu ubijali pred očima majki; tjerali djeda da pojede džigericu svoga unuka; silovali žene i djevojke i deportovali oko 30.000 ljudi.

Danas, 17 godina poslije genocida, čini se da međunarodna politika ide u istom pravcu, ka istom cilju, jasno pokazujući da nije izvukla nikakvu pouku iz krvave prošlosti, i po svemu sudeći ovo će biti jedinstven slučaj u svijetu da se zločin ne osudi, nego da se nagradi i pokaže kao ispravan i isplatljiv čin.

Mi koji genocidne tragove nosimo na svome tijelu, tražimo od međunarodne zajednice da ne dozvoli da se isti scenario ponovi i danas, odnosno da ne dozvoli zakonsku legalizaciju rezultata genocida, oduzimajući pravo glasa srebreničkim žrtvama na predstojećim lokalnim izborima, jer to neće biti samo još jedna u nizu naših rana, nego i potpuni poraz demokratije i najbitnijih ljudskih vrijednosti današnjice.

Nakon jučerašnje posjete američkog ambasadora gospodina Patrik Moon, koji je izrazio sumnju u mogućnost izmjene Izborng zakona BiH, izgubili smo nadu i vjeru u dokazanog prijatelja našoj državi, u zemlju koja predstavlja temelj demokratije u svijetu, gledajući slavlje i trijumf predstavnika srpskih političkih stranaka koje negiraju genocid i čiji rukovodioci s ponosom ističu svoje učešće u zločinačkom pohodu 1995.godine. Ovo je jasan dokaz da se genocide isplati!

S tim u vezi, zahtjevamo sledeće:
• Tražimo od svih relevatnih aktera međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata, intelektualne elite i medija, svih demokratski orjentisanih društvenih faktora da, u skladu sa svojim komepetncijama doprinesu konačnim izmjenama Izbornog zakona BiH u pogledu omogućavanja svim prijeratnim stanovnicima opštine Srebrenica da glasaju za svoj grad na predstojećim lokalnim izborima u BiH!

• Zahtjevamo od predstavnika vodećih političkih stranaka: SDA, SDP; SBIH, SBBIH koji su samo nijemi posmatraći legalizacije genocida, da se HITNO očituju po pitanju sprovođenja izbornog procesa za Srebrenicu!

• U slučaju da dopustite legalizaciju genocida i oduzmete nam osnovno ljudsko pravo-pravo glasa, zahtjevamo od svih čanica PIC-a, osim Turske, koja je podržala našu incijativu, da ne dolaze više u Potočare, jer ovdje više nemaju šta da traže!

U potpisu:

Koordinacioni odbor!
Asocijacija studenata Srebrenice, NVO „Srebreničke majke“, NVO „Žene Srebrenice“, NVO „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Organizacija RVI Srebrenica, NVO Patriotska liga Srebrenica, NVO Drina Srebrenica, NVO Omladinski centar Sućeska, NVO Sjaj Srebrenica, Udruženje studenata Srebrenice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Srebrenica