Izjava IGK povodom postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu

21. 12. 2017.

Izjava IGK povodom postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenicu
Tražimo od Majki Srebrenice da javno povuku Cvijet Srebrenice od Aleksandra Vučića, negatora genocida u Srebrenici

Aleksandar Vučić je sahranio Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, sahranio istinu i pravdu, udaljio stabilnost, pomirenje i povjerenje, definitivno pokazao vlastiti opstanak na ideologiji Velike Srbije za koju se tako fizički i duhovno borio za vrijeme agresije i genocida u BiH.

Najveće postignuće međunarodnih sudova, nacionalnih sudova i brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN je je sudsko priznanje genocida u Srebrenici. Ustanovljeno da su Bosanski Srbi predvođeni Mladićem i Karadžićem uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima krivi za genocid što je ključno za historijsko razumijevanje i razotkrivanje prirode Republike Srpske kao entiteta zasnovanog na genocidu.

Genocid u Srebrenici je osuđen i rezolucijama Kanadskog parlamenta, Američkog kongresa i senata, Australijskog parlamenta, Evropskog parlamenta i parlamentima više od 20 drugih država. Tako cijeli civilizirani svijet zna istinu, koju Vučić pokušava da prikrije. Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu niti umanjiti borbu za pravdu. Vučić je samo po ko zna koji pot ponizio žrtve, pokazujući sebe u pravom svijetlu. Na ovakve poteze Vučića Majke Srebrenice moraju reagovati, moraju aktivno djelovati, ne smiju šutjeti. Došlo je vrijeme da Majke Srebrnice javno povuku Cvijet Srebrenice, simbol največeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici od Vučića, negatora genocida u Srebrenici. Cvijet Srebrenice na nekome koji ne prizna genocid u Srebrenici je poniženje ne samo za žrtve genocida u Srebrenici i BiH, već i za sve žrtve svih do sadašnjih zločina protiv čovjeka i civilizacije. Onaj ko nastavlja zločinački hod ka realizaciji Karadžićeve i Mladičeve zločinačke ostavštine, na račun države BiH ne može nositi Cvijet Srebrenice.

Umjesto da se Vučić ogradi od onih koji su činili agresiju i genocid, umjesto da osudi negatore genocida, umjesto da natjera sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja na pružene majčine – srebreničke ruke, on vraća anticivilizacijskim, nehumanim, ponižavajučim činom postuhumne dodjele odlikovanja antidiplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog anticivilizacijskog veta na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenici.

Vučić navedenim nehumanim odlikovanjem negira presuda oba internacionalna suda u Hagu, ne priznaje suverenitet, integritet i politički subjektivitet države BiH, ugrožava mir i stabilnost, uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Karadžićeva ostavština se nastavlja zahvaljujući Vučiću i Vučićima. Tako Vučić šalje poruku da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime je preživjele žrtve genocida najgrublje povrijedio i kaznio. Vučić negiranjem genocida u Srebrenici šalje poruku da se genocid može dogoditi u svakom trenutku, a što isključivo zavisi samo od motiva, interesa i ciljeva velikih, jakih i moćnih država.

Dok Beograd i Zagreb kontinuirano negiraju mogućnost postojanja BiH, što je kontinuitet antibosanske politike, žrtve nikada ne smiju zaboraviti da je nad građanima BiH, posebno Bošnjacima, sa ciljem da se BiH izbriše s lica svijeta, izvršen genocid i da rezultat tog genocida pod imenom „entitet rs“ i danas postoji na tlu BiH. Slično je i sa “herceg bosna”. Bosansko pitanje prevazilazi srpsko-hrvatske historiografske mitove. Zločinci koji kontinuirano antibosanski djeluju nisu se suočili sa svojim zločinima. Zato se žrtve ne smiju priviknuti da genocidom određuju svoju budućnost. Jer BiH ima samo priznat teritorijalni integritet, ali nepotpun suverenitet i politički subjektivitet.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}