You are currently viewing Izjava povodom oslobađanja komandanta Ahmeta Sejdića za zločine u Rudom i Goraždu

Izjava povodom oslobađanja komandanta Ahmeta Sejdića za zločine u Rudom i Goraždu

 

Izjava povodom oslobađanja komandanta Ahmeta Sejdića za zločine u Rudom i Goraždu

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu. Institut za istraživanje genocida Kanada pozdravlja presudu Suda BiH, smatrajući da je ista pravni i sudski korak ka istini o agresiji i genocidu u BiH i pravdi za žrtve tih strašnih zločina.

ARBiH je formirana u vremenu najtežih historijskih iskušenja s kojima se država BiH suočila u svom hiljadugodišnjem trajanju. ARBiH je odbranila bosanskohercegovačku zemlju, odbranila slobodu, čast i obraz Bosanaca i Hercegovaca. Odbranila je ono što mnogi nazivaju „Idejom Bosne i bosanskim duhom“, vjeru da ljudi različitih religija, kultura i identiteta mogu živjeti skupa. U potpunoj blokadi stvorena je respektabilna vojna sila koja je nadjačala agresorske vojske.

Jačanjem ARBiH jačao je i međunarodni ugled države BiH. Da kojim slučajem ARBiH nije stvorena, sada ne bi bilo države BiH, a njene teritorije bi postale sastavni dio “velike Srbije” i “velike Hrvatske”. Definitivno bi bila poražena “velika ideja Bosne i bosanskog duha”, što bio bio poraz i kraj jednog od najplemenitijih historijskih nasljeđa. Buduće generacije ne smiju zaboraviti herojsku i časnu ulogu ARBiH. Ona je sa moralom, hrabrošću i dostojanstvom branila ne samo svoje nego i univerzalne ljudske ideale slobode i pravde. Sa ponosom se sjećamo velikih i hrabrih ljudi, poput komandanta Ahmeta Sejdića, spominjemo mudre glave, hrabre ljude, heroje, patriote, komandante, generale, branitelje, graditelje. Genocidni rat protiv BiH nije srušio bosanski san. Nema budućnosti bez istine o zločinima i pravde za žrtve. Pripadnici ARBiH su imali ideale za bolju budućnost svih bosanskohercegovačkih naroda i građana. Ta želja, ideja, politički projekt o zajedničkoj slobodi i življenju je bio ključ pobjede u agresivnom genocidnom ratu.

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada