You are currently viewing KBSA/IGK Saopćenje povodom izjave Macrona

KBSA/IGK Saopćenje povodom izjave Macrona

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanade {IGK} najoštrije osuđuju govor mržnje predsjednika Francuske Emmanuela Jean-Michela Frédérica Macrona. Neljudska izjava predsjednika Macrona protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine zabrinjavajući je signal neuspjele francuske demokratije i njenog usmjeravanja prema vanjskoj politici. Umjesto da se bavi pitanjima unutrašnje politike i porastom antisemitizma, islamofobije i neuspjelih evropskih integracija, francuski predsjednik poziva i potiče na još jedan genocid nad Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom.

Politika predsjednika Macrona prema Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak tradicionalnog stava Socijalističke partije Francuske prema nezavisnoj i suverenoj Republici Bosni i Hercegovini. Za vrijeme rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-01995, tadašnji predsjednik Francuske François Mitterrand bio je strastveni prvak embarga na oružje protiv Armije Republike Bosne i Hercegovine i zagovornik podjele, države Bosne i Hercegovine, koja je ohrabrila srpsku agresiju i koja je vodila srpsku politiku etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima.

Tražimo od predsjednika da se izvini Bošnjacima koji žive u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.

Također zahtijevamo da bosanskohercegovačke državne institucije najoštrije reagiraju protiv ovih neopravdanih optužbi i napada na državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane širom svijeta.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)