Otvoreno pismo Agenciji za statistiku BiH

130426zdenko-milinovic

Otvoreno pismo Fondacije popis 2013 Direktoru Agencije za statistiku BiH Zdenku Milinoviću

Fondacija “POPIS 2013.” ima za cilj na pozitivan način pružiti podršku odgovornim za provođenje predstojećeg popisa, te doprinijeti javnom informisanju građana o različitim aspektima predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Međutim, imajući u vidu Vaše nadležnosti i odgovornosti, kao i nedavne “zaključke” Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Fondacija “POPIS 2013.” – koju su osnovale najznačajnije Bošnjačke institucije, smatra nužnim da se obrati Vama, ali i bosanskohercegovačkoj javnosti u vezi sa aktualiziranim pitanjima bitnim za cjelokupan proces Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

Više: Otvoreno pismo Fondacije-FINAL

Programski okvir rada Fondacije popis 2013
Više: Program + Koordinacija – Popis 2013 – new

Program rada Fondacije Popis 2013
Vise: Program rada

Upoznati sve bošnjačke organizacije u Sjevernoj Americi sa Otvorenim pismom Fondacije za popis 2013 Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine.

U ovom veoma bitnom momentu za bošnjački narod veoma je važno da američki i kanadski Bošnjaci jasno odgovore na izazove koji nosi popis stanovništva. Popis stanovništva treba shvatiti kao svojevrsni pečat nezavisnosti, samostalnosti Bošnjaka kao naroda koji imaju vlastitu historiju, tradiciju, kulturu, jezik, duhovnost i državu. Jasnim opredjeljenjem na popisu stanovništva – Bošnjak i bosanski jezik, Bošnjaci dobivaju statističku i političku potvrdu kao naroda. Proces formiranja bošnjačke nacije je davno završen, samo je naš narod bio u proteklom vijeku i u agresiji na BiH kao autohtoni narod države BiH bio izložen pritiscima, administrativnim zabranama, progonima i genocidu s ciljem da se odreknu svog nacionalnog identiteta. BiH je, prema ustavnopravnom uređenju, država triju konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata – i na popisu stanovništva jedino je meritorno ono određenje našeg naroda koje mu garantira ustavna prava i položaj jednakog naroda na cjelokupnoj teritoriji države, a to je njegovo bošnjačko ime. Sramni pokušaj da se nacionalnost zamijeni pripadnošću državi iskrivljava i falsificira stanje nacionalnih odnosa u BiH i predstavlja dio nastojanja da se izvrši revizija broja pripadnika bošnjačkog naroda i pokušaj negiranja našeg nacionalnog identiteta. U ovakvim pokušajima da se nacionalna identifikacija Bošnjaka veže za ime naše države leži opasnost da Bošnjaci prije svega dovedu u pitanje svoj položaj u BiH jer je sigurno da će Srbi i Hrvati, osim rijetkih izuzetaka, ostati privrženi svojim historijskim nacionalnim imenima. Stoga je stava da “nagovaranje prije svih Bošnjaka da koriste ime Bosanac kao nacionalno izjašnjavanje je pokušaj nove prevare slične onoj kada nam je bila nuđena opcija i kod Bošnjaka nekritički prihvaćena kroz izjašnjavanje imenom Jugoslaven. Rezulati popisa imat će dalekosežne posljedice prvenstveno za Bošnjake, a time ukupno i za BiH. Relevantne statističke procjene pokazuju da danas u BiH živi natpolovična većina Bošnjaka. Veći broj Bošnjaka kao autohtonog naroda Bosne znači i veću stabilnost države BiH. Popis stanovništva 2013. godine Bošnjaci i bosanski jezik će prvi put ući u službenu statistiku Evrope. Jasno je da iz postojećeg ustavnopravnog sistema BiH nacionalna struktura stanovništva predstavlja osnovnu obavezne strukture zastupljenih u državnoj službi i ukupne strukture vlasti od općine do državnog nivoa.

Bosanskohercegovačka dijaspora će biti popisana elektronski ili poštom, ali ona neće ući u konačan broj žitelja Bosne i Hercegovine, već će se tretirati kao državljani van države, a također neće biti popisana pokretna i nepokretna imovina. Elektronski ili poštanski popis dijaspore nema onu snagu uključenja dijaspore u strukturu stanovništva Bosne i Hercegivine, a to je ona struktura koja odlučuje o strateškim odlukama koje se tiču budućnosti države Bosne i Hercegovine. Zato bošnjačke organizacije u Sjevernoj Americi pozivaju amričke i kanadske Bošnjake da barem jedna osoba (nosioc domaćinstva) dođe u Bosnu i Hercegovinu i bude prisutna na popisu jer će moći pored sebe upisati i druge bliže članove porodice, što znači da će biti upisani kao žitelji Bosne i Hercegovine. Pored nacionalne, jezičke i vjerske odrednice, biće upisana i imovina građana, upravo iz tih razloga bio bi poželjan dolazak barem jednog člana (nosioca domaćinstva) Bosni i Hercegovini u periodu od 01. – 15. oktobra kada će biti održan popis.

Sjevernoamerički Bošnjaci odmah trebaju poćeti sa: otvaranjem procesa bošnjačkog jedinstva u osnovnim pitanjima bošnjačke nacionalne bitnosti i bitisanosti, otvaranju procesa jedinstvenog, zajedničkog nastupa pred faktorima američkog i kanadskog društva i otvaranju procesa jačaju ekonomsku solidarnosti i pomoći radu bošnjačkih organizacija. Jer Bošnjaci će imati onu poziciju, onaj uticaj i onaj značaj, koliko se budu organizovali, koliko budu brinuli jedan o drugom i koliko budu zajednički, jedinstveno nastupali.