Otvoreno pismo GS UN, Visokom predstavniku u BiH i članicama PIC-a

26. 01. 2018.

Otvoreno pismo Generalnom sekretatu UN, Visokom predstavniku u BiH i članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH

Povodom 27. januara Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, imajući u vidu misiju poštovanja sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u BiH, i razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta i genocida u BiH, želeći dati doprinos u sprječavanju čina genocida u budućnosti, Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa istaknutim organizacijama je poslao otvoreno pismo Generalnom sekretatu UN, Visokom predstavniku u BiH i članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH.
Pismo šaljemo u cjelosti

Vaše Ekselencije,

Obavještavamo vas da je politika međunarodne zajednice u BiH doživjela sramni poraz, koji je istovjetan onom porazu u Srebrenici, kada su UN snage predale 8347 bošnjačka civila da ih ubiju Vojska i Policija RS.

Ovaj dejtonski poraz ogleda se u činjenici da separatistička politika entiteta Republika Srpska otvoreno ruši ustavni poredak i prijeti nastavkom genocida nad Bošnjacima – a da međunarodni faktori nemaju odgovora.

Odgovor je morao biti u hapšenju i krivičnom gonjenju svih koji ruše Dejtonski mirovni ugovor, a međunarodne snage imaju mandat i ovlaštenja da to učine. Imamo razloga sumnjati da je šutnja međunarodne zajednice svojevrsno saučesništvo u pomaganju velikosrpskoj politici, kao što je to bilo u Srebrenici, 1995. godine.

Granica tolerancije prema politici protuustavog separatizma je davno potrošena, a konačni odgovor bošnjačke žrtve na genocidne prijetnje će neminovno biti kraj Dejtonskog ugovora, što će značiti i kraj entiteta, odnosno, postojanja Republike Srpske.

Bošnjački narod, koji je u posljednjih 70 godina jedini u Evropi ponio pravnu verifikaciju žrtve genocida, ima moralno pravo i obavezu da se suprotstavi trijumfu genocidne politike i da od međunarodne zajednice otvoreno traži zaštitu.

Podsjećamo vas da smo u momentu prihvatanja Dejtonskog mirovnog ugovora imali Armiju RBiH sa 300.000 boraca, koju smo razoružali u ime mira, da bismo danas postali jedini nezaštićeni narod u Evropi, kojemu se danas prijeti od strane paravojnih i terorističkih velikosrpskih formacija u entitetu RS.

Podsjećamo vas da su Bošnjaci stjerani na četvrtinu bh. teritorije, dok na tri četvrtine bh. teritorije vladaju aparthedski zakoni za Bošnjake, iako Bošnjaci na ovoj četvrtini poštuju jednakost drugih i sve demokratske standarde. Ovo traje 22 godine, uz asistenciju međunarodne zajednice, koja šutnjom podžrava getoiziranje i obespravljivanje Bošnjaka. Vrijeme je da se međunarodna zajednica suoči sa svojim greškama i da promijeni politiku toleriranja nastavka genocida nad Bošnjacima.

Tražimo hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira sa legitimnim zahtjevom da se krivično gone Milorad Dodik i ostali koji su udarili na ustavni poredak BiH.

Tragedija nastala kao posljedica genocida u BiH se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama genocida u BiH. Nikada ne smijemo zaboraviti te žrtve, niti njihovu agoniju.

Potpisnici:
Akademik Dr. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Eldin Elezović
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Akademik Prof. Dr. Smail Čekić
Redovni profesor Historije, Univerziteta u Sarajevu
Prof. Dr. Rasim Muratović
Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu
Prof. Dr. Senadin Lavić
Predsjednik Kulturne zajednice Bošnjaka Preporod, Sarajevo
Magistar Ida Sefer Roche
Direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju, Čikago
Zlatka Velagić
Lider Glasa bosanskog genocida, Seattle i
Lider Bosansko američkog instituta, Seattle