Otvoreno pismo Harisu Pašoviću

Otvoreno pismo gospodinu Harisu Pašoviću, reditelju manifestacije “Sarajevska crvena linija”

Pismo je poslano u ponedelja 2. Aprila 2012.

Postovani gospodine Pašović,

Sa velikim oduševljenjem i ponosom doživjeli smo objavu u medijima da se 6. Aprila ove godine sprema manifestacija u Sarajevu pod naslovom “Sarajevska crvena linija” s kojom će se obilježiti 20. godišnjica od početka najduže opsade jednog glavnog grada u svijetu. Posebno su naši članovi porijeklom iz Sarajeva, a koji trenutno žive u Sjevernoj Americi  bili obradovani i ponosni, kada su saznali za tako dobro pripremljen program. Najviše su bili impresionirani sa Vašom idejom da postavite prazne stolice na ulice Sarajeva, kao prazno pozorište, koje jako simbilizira sjećanje na više od 11.000 ubijenih građana, djece i branilaca Sarajeva.

Na našu veliku žalost saznali smo da su stolice nabavljene iz fabrike u Srbiji. Smatramo da je to nedopustiv potez, kojim se vrijeđa sjećanje na ubijene u sarajevskom getu od srpskog agresora. Kupovina stolica iz srpske tvornice, umjesto iz bosanskohercegovačke, kako bi to dolikovalo takvoj jednoj komemorativnoj manifestaciji od velikog historijskog značaja, koja je privukla pažnju svjetske javnosti, vrijeđa sve žrtve sarajevskog geta, ali i sve žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Istovremeno time se vrijeđa bosanskohercegovačka privreda.

Smatramo da je ovakav potez štetan za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za Vas kao umjetnika i za sve umjetnike koji su se umjetnošču, naukom, sportom i kulturom suprostavljali barbarima sa sarajevskih brda, braneču Ideju Bosne i bosanski duh.

Stoga Vam u naboljoj namjeri predlažemo da smjesta obustavite akciju postavljanja stolica iz Srbije i da je zamjenite sa akcijom poziva građanima Sarajeva da donesu svoje lične stolice na manifestaciju. Ne samo da čete izbjeći opravdane kritike  članova familija iz kojih potiću žrtve, pa možda i moguć bojkot i druge potencijalne neugodnosti prilikom manifestacije, nego možete iskoristiti priliku da pokažete svoju dobru volju, svoj umjetnički darv I izražaj i da obilježite događaj sa predstavljanjem ličnih stolica koje imaju svoj karakter i dušu onih kojih više nema. Darovane stolice od preživjelih članova ubijenih sarajevskih žrtava bi mnogo snažnije odražavale nepobjedivost sarajevskog duha, jačinu bosanskohercegovačke tradicije, kulture, nauke i privrede. Od novca za kupovinu stolica iz Srbije mogli ste djelomično finansirati budući muzej sjećanja na žrtve agresije i genocida, kako na naše Sarajevo, tako i na cijelu Bosnu i Hercegovinu, muzej koji upravo treba biti sagrađen u Sarajevu kao simbol vječnog sjećanj na žrtve agresije i genocida, ali i kao simbol nepobjedivosti Ideje Bosne i Bosanskog duha.

S obzirom da imamo mandat Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}, organizacije koja između ostalog štiti od zaborava i zloupotrebe uspomena na žrtve zločina agresije i genocida nad Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, predlažemo da napravite predložene izmjene u komemorativnom programu 6.aprila, 2012. godine.

Smatramo se pozvanim da apeliramo na Vašu dobronamjernost i savjesnost, te  da izvedete ovu manifestaciju na dostojanstven način, kako to zaslužuju žrtve sarajevskog geta.

Članovi Internacionalnog expertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

ODGOVOR GOSPODINA HARISA PAŠOVIĆA IGK

Zahvaljujem Vam se na Vašem ljubaznom pismu i podršci programu “Sarajevska crvena linija – Sjećanje na 11541 ubijenu građanku i građnanina Sarajeva tokom Opsade Sarajeva 1992. – 1996.” Mi vrlo poštujemo Vaš rad.

Vjerovaće te nam da smo veoma pažljivo i dugo radili na priremi ovog projekta i prošli sve opcije. Jedan veliki broj institucija i pojedinaca kao i Organizacioni odbor i Izvršni odbor su uključeni u ovaj projekat. Ja ću rado razmijeniti misli sa Vama nakon 6. aprila opširnije, u ovom tenutku smo u velikom poslu kompleksne organizacije. Također, nadamo se a čemo biti u prilici da saradđujemo u budućnosti.

Da bih Vam ilustrovao koliko je kompleksna organizacija šaljem Vam imena samo jednog dijela institucija koje su udružene u ovom projektu:  Grad Sarajevo, East West Centar Sarajevo, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture FBiH, Općina Centar, Općina Novi Grad, Općina Vogošča, Općina Stari Grad, Općina Novo Sarajevo, Ministarstvo saobračaja Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Prva policijska uprava, Helikopter gurpa Specijalne jedinice FMUP BiH, Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo, Schenker, Bosnalijek, Lutrija BiH, FDS, Sarajevo Gas, Securitas, Sarajevo osiguranje, Klas, Apoteke Sarajevo, BBI Real estate, Energoinvest, Tondach, KJKP GRAS, KJKP RAD,  FTV, Radio FBiH, Festival MESS, Europlakat, Amos, ZOI 84, KJKP Park, The Sarajevo School of Science and Technology, Narodno pozorište Sarajevo, Bosanski kulturni centar.  Svoj značajan doprinos su dali: JP Geodetski Zavod BiH, JU Hitna medicinska pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada, CITY EXPRESS, Kamerni teatar 55, Media centar, Euromedia, Metromedia, Intersoldex, Geneco.

Čujemo se,

Srdačan pozdrav

Haris Pašović
Direktor
East West Centar