Kanadska 2. rezolucija o genocidu u Srebrenici

156x2f9

  1. 04. 2015.

ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE POVODOM USVAJANJE DRUGE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI U KANADSKOM PARLAMENTU

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} obavještavaju da je 14 aprila 2015. godine u Kanadskom parlamentu jednoglasno usvojena druga rezolucija o genocidu u Srebrenici. Prva rezolucija je usvojena 19 oktobra 2010. Ovom rezolucijom potvrđuje se prethodna rezolucija M-416, 11 juli se potvrđuje kao Dan sjećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici, genocid u Srebrenici ulazi zajedno sa ostalim poznatim genocidima u 20 stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila, mjeseca koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida.

Član vladajuće parlamentarne stranke, Konzervativne partije Kanade, Brad Butt je 26 marta 2015. godine predložio Parlamentu Kanade rezoluciju M- 587 koja govori o svim genocidima u 20. stoljeću, osim genocida u Srebrenici. Kanadska bošnjačka zajednica je prvi put informisana o ovoj sramnoj, za žrtve ponižavajučoj rezoluciji 22 aprila 2015. godine iz ofisa Irvina Kotlera, člana Parlamenta Kanade, ispred Liberalne partije Kanade, jednog od največih boraca za ljudska prava i slobode u Kanadi i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Liderske organizacije Kanadskih Bošnjaka, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada su u ime zajednice odmah pismeno reagovale oštrom notom Bradu Buttu, sponzoru diskriminirajuće rezolucije koja, u godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici, največeg zločina poslije holokausta u Evropi, ne uključuje genocid u Srebrenici, tražeći hitne, bezuslovne amandmane na rezoluciju, uključivanje genocida u Srebrenici i proglašenje 11 jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u Kanadi. Istovrmeno pisma sa zahtjevima Kanadske bošnjačke zajednice poslana su svim liderima svih palrmanetarnih političkih stranaka i drugim istaknutim naučnim i kulturnim subjektima u Kanadi. Takođe obavješteni su nadležni politički organi u Bosni i Hercegovini, Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi i Klub prijatelja Bosne i Hercegovine u Parlamentu Kanade.

Posebno pismo je poslano  Brianu Masse, članu Parlamenta Kanade ispred Nove demokratske partije Kanade i sponzoru rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Parlament Kanade jednoglasno usvojio 19 oktobra 2010. godine.

Institut za istraživanje genocida Kanada je putem članova Internacionalnog ekspertnog tima upoznao javnost pismom u kome se između ostalog kaže:

“Kanada, kao članica međunarodne zajednice, ima dužnost da podrži presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, da prihvati te sudske odluke i da sprovede te odluke. Kanada trebada imati poštovanje prema vlastitoj rezoluciji M-416, jednoglasno usvojenoj u Parlamentu Kanade kojom se potvrđuje da se genocid desio protiv Bošnjaka u zaštičenoj UN zoni – Srebrenici. Kanada, kao suverena parlamentarna demokratija ima dužnost da poštuje međunarodno pravo i prihvati informacije u vezi srebreničkog genocida koje su zabilježene i već prošle sudski proces. Kanadski Bošnjaci bezuslovno traže promjenu teksta predložene rezolucije M- 587 koja ponovo nanosi patnju i bol preživjelim žrtvama. Bošnjaci u Kanadi neće nikada prihvatiti rezoluciju koja precizno ne uključuje termin genocid u Srebrenici. Rezolucija bez genocida u Srebrenici je uvreda ne samo za kanadske Bošnjaka, žrtve genocida, već i za čovjeka i civilizaciju uopšte, za Kanadu i čitav slobodoljubljivi svijet. Bošnjaci Kanade neće pregovarati o rezoluciji koja ne uključuje genocid u Srebrenici“.

Pored Amabasade Bosne i Hercegovine u Kanadi, obavjšetene su i amabasade drugih država, prijatelja Bosne i Hercegovine. Javno u kanadskim sredstvima informisanja je protiv diskriminirajuće rezolucije protestovao ambasador Turske u Kanadi.

Institut za istraživanje genocida, Kanada je putem kanadskih sredstava informisanja upoznao kanadsku javnost sa rezolucijom M -587 koja ponižava žrtve genocida u Srebrenici. Izjavu za kanadska sredstva informisanja je dao profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada. U svojoj izjavu profesor Ramić je između ostalog kazao: “ Kanadska bošnjačka zajednica i mnogi Kanađani su neprijatno iznenađeni što genocid u Srebrenici nije ušao u tekst rezolucije koja govori o največim genocidima u 20 stoljeću. Taj čin koji ponižava žrtve največeg zločina poslije holokausta u Evropi negativno utiće na reputaciju Kanade na međunarodnom planu. Pozivam Kanadski parlament da ispravi grešku i tako Kanadu vrati na put zemalja koje se bore za istinu o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravdu za žrtve tih zločina“.

Na žalost upozorenja Kanadske bošnjačke zajednice i nekoliko istaknutih članova Kanadskog parlamenta nisu bila dovoljna, te je sramna rezolucija usvojena. Prilikom diskusije oko usvajanja ove nepravedne rezolucije Irvin Kotler, člana kanadskog parlamenta je pročitao zahtijev mr. Hamdija Čustovića, predsjednika KBSA, mr. Hamdija Čustovića, i Emira Ramića ispred IGK za amandmane na tekst rezolucije, najavljujući aktivnost članova Kanadskog parlamenta po ovom pitanju.  Nekoliko dana poslije Brian Masse, sponzor prve rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je još 2010. godine usvojena u Kanadskom parlamentu je predložio novu rezoluciju.Tekst nove rezolucije:

Po mišljenju Kanadskog parlamenta, povodom dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici 11. jula 2015. godine, Parlament podržava svoju rezoluciju o genocidu u Srebrenici od 19. oktobra 2010. godine kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kanadi,  genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio Mjeseca Aprila u kome se razvija svijest o potrebi borbe protiv genocida, odaje počast žrtvama i razvija svijest o prevenciji genocida, u navedenim izmjenama Parlament podržava rezoluciju M- 587 od 24 aprila 2015“.

IGK i KBSA se posebno zahvalju članu Kanadskog parlamenta Brian Masse, sponzoru ove rezolucije, velikom prijatelju Bošnjaka i BiH. Zahvaljujemo se Irvin Kotler i Štefen Dion, članovima Kanadskog parlamenta koji su javno u parlamentu takođe govorili o genocidu u Srebrenici. Zahvaljujemo se svima koji su zajedno sa IGK i KBSA lobirali za ovu rezoluciju kojom je poslije prve rezolucije sada još više učvrščena istina o genocidu u Srebrenici i BiH i pravda za žrtve tih zločina.

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

http://instituteforgenocide.org/

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

http://www.bosniak.org/

Masse Srebrenica genocid rezolucija usvojena u Kanadskom parlamentu

Vise: 150514 Srebrenica Motion passes

Kanadska bitka za istinu o genocidu u Srebrenici

Hronologija lobiranja za usvajanje druge rezolucije o genocidu u Srebrenici u Kanadskom parlamentu

Vise: Chronology of the process of adopting the second Canadian resolution on genocide in Srebrenica