Pismo Obami i Trumpu

 

NEGATORU GENOCIDA MLADENU GRUJIČIČU ZABRANITI DOLAZAK U SAD

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada u ime preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i BiH koji žive na sjevernoameričkom kontinentu, uputili su otvoreno pismo predsjedniku SAD Barack Obami i novoizabranom predsjedniku Donald Trumpu izražavajući javni protest na saznanje da će negator genocida u Srebrenici Mladen Grujičić, koji je ujedno novoizabrani načelnik pomenutog gradića u istočnoj Bosni, biti prisutan na inauguralni doručak. U pismo piše:

Poštovani predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump,

Pišemo vam u ime 350.000 građana i stanovnika Sjedinjenih Američkih Država bosanskog porijekla kao i u ime preživjelih žrtava genocida. Zgroženi smo na vijest i izražavamo protest da je gospodin Mladen Grujičić, načelnik bosanskog grada Srebrenica, pozvan na inauguralni doručak novoizabranog predsjednika. Ova vijest je vrlo uznemirujuća zbog činjenice da Mladen Grujičić poznat po istupima u javnosti i na socijalnim mrežema, koji veliča srpske ratne zločine i negira genocid koji su u Srebrenici u julu 1995. godine počinile srpske vojne, policijske i paravojne terorističke formacije, koje su i danas prijetnja miru u Bosni i Hercegivini ali i državama u okruženju.

Poštovani predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump,

željeli bismo vas podsjetiti da je Međunarodni sud pravde u Hagu i Međunarodni krivičnog sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) su istražili, prepoznali i presudili ratni zličin koji je počinjen u Srebrenici da je – genocid. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su usvojili Rezoluciju o genocid u Srebrenici. U rezoluciji jasno opisuju ratni zločin koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995., ističući da je to genocid.

Komandni vrh srpske vojske, policije, političkog i civilnog rukovodstva bosanskih Srba su osuđeni za genocid i ratne zločine, a trenutno služe zatvorske kazne. General Ratko Mladić, kojeg gospodin Grujičić veliča, jedan je od visokorangiranih i odgovorinih pojedinaca iz vojnog vrha, trenutno je na suđenju pred Haškim tribunalom. Svijetu će u skorije vrijeme saznati o obimu ratnih zločina i njegove odgovornosti za genocid nad Bošnjacima i drugim ratnim zločinima nad drugim građanima BiH nesrpske nacionalnosti, kao i visini zatvorske kazne.

Naglašavamo, Mladen Grujičić, noseći uniformu srpskih terorističkih paravojnih formacija, negira genocid i veliča ratne zločine Mladića kao i svih onih Srba koji su osuđeni ili se još skrivaju za počinjene gnusne ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, jednim miroljubivim autohtonim europskim narodom. Ove navode mogu se pronaći na web stranicima na internetu, ali isto tako mogu potvrditi i diplomati SAD u BiH.

Cijeneći ulogu Sjedinjenih Američkih Država u zaustavljanju srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, želimo naglasiti vama predsjedniče Obama i novoizabrani predsjedniče Trump, da prisustvo na inauguralni doručak Mladena Grujičića, negatora genocida i huškača na rat i nove ratne zločine, bit će veliki šamar za humanist, preživjele žrtve srebreničkog genocida i vrlo sramno za Sjedinjene Američke Države. Mogućnost njegovog prisustva na ovom značajnom događaju ide prilog srpsko-četničkim paravojnim terorističkim formacijama što jeste protiv temeljnih vrijednosti iza kojih stoji ova velika zemlja – tj. sloboda i pravda.

Nadamo se da će naše pismo i žalba biti s razumom pažljivo sagledani i da će te potvrditi visoku moralnost ove velike zemlje. Mi zahtjevamo da otkažate poziv na inauguralni doručak negatoru genocida Mladenu Grujičiću. Ovaj negator genocida i rati huškač ne zaslužuje da bude prisutan na ovom važnom događaju. To bi bilo sramotno za Sjedinjene Američke Države ali i za cijeli civilizacijski svijet. Na vama je da odaberete put, sa civilizacijom ili negatorima genocida i podstrekačima na rat, piše u pismu koje su potpisali u ime svojih organizacija i preživjelih žrtava genocida koji žive na tlu Sjeverne Amerike Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.