Pismo Premijeru Kanade

Justin_Trudeu_Emir_Ramic

Premijer Justin Trudeau

Ured Premijera Kanade

80 Wellington Street

Ottawa, ON K1A 0A2

Časni Premijeru Justin Trudeau,

Obraćamo Vam se u ime Kanađana, istraživača genocida i preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Ovim pismom želimo Vam skrenuti pažnju na izbor budućeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, na kandidaturu srbijanskog diplomate Vuka Jeremića, kojoj se mnogi Kanađani suprostavljaju.

Velikom pobjedom na izborima Vi ste donijeli novu nadu Kanadi, zemlji poštivanja zakona, rada i demokratije, zemlji poštivanja istine i pravde, zemlji zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda. Skoro svi građani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi su glasali za Vas, za novu nadu. Zato od Vas tražimo da Kanada konkretno materjalizuje Vašu nadu u istinu i pravdu i upotrebi svoj uticaj kao jedna od najuglednijih članica Ujedinjenih nacija i ne dopusti da Vuk Jeremić bude izabran na funkcuju Generelnog sekretara, funkciju koja je predviđena za časne ljude koji poštuju međunarodnu pravdu i pravo.

Vuk Jeremić kao državljanin Srbije na agresivan način promoviše nacionalističke interese Srbije, koja još uvijek poriče genocid izvršen u Bosni i Hercegovini. Njegovi nastupi su usmjereni prema
“izjednačavanju krivice” i negiranju presuda internacionalnih sudova, koji su osnovani od strane Ujedinjenih nacija. Podsjećamo Vas da je za vrijeme predsjedavanja Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić bio odgovoran za nekoliko diplomatskih skandala koji su u Kanađanima probudili sumnju u njegove dobre namjere.

Žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, sjećaju se poniženja koje su doživjele tokom brutalnog i sramotnog izbacivanja iz sjedišta Ujedinjenih nacija za vrijeme obraćanja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića tokom javne debate o radu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Također, Vuk Jeremić je zloupotrijebio sjedište Generalne skupšine iskoristivši svoje predsjedavanje kako bi upriličio proslavu Pravoslavne nove godine 13. januara 2013. godine kada je hor Viva vox izveo pjesmu „Marš na Drinu“ koja je simbol ekstremnog srpskog nacionalizma i koju su fašisti i nacistički saradnici na čelu sa Dražom Mihailovićem aktivno upotrebljavali kao motivaciju da počine ratne zločine u Bosni i Hercegovini za vrijeme Drugog svjetskog rata. Istu su pjesmu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovini i genocida nad njenim građanima srpski agresori puštali dok su silovali, uništavali, protjerivali, i nemilosrdno ubijali civile u gradovima i
koncentracionim logorima u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Pjesma je bila zabranjena od strane bivših vlasti zbog poticanja etničke mržnje, pa ju je čak i srbijanski parlament službeno odbacio kao himnu zbog provokativnog teksta i povijesti. Institut za istraživanje genocida, Kanada je zahvalan da se generalni sekretar Ujedinjenih Nacija gospodin Ban Ki izvinuo 17. januara 2013. godine izvinio izrazivši žaljenje zbog boli koji je ovaj incident izazvao žrtvama i svijedocima agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Generalni sekretar je priznao da ova pjesma nije trebala biti u službenom programu, te da nije bio svjestan njenog historijskog konteksta.

Vuk Jeremić dolazi iz Srbije. Srbija je jedina država u povijesti civilizacije koje je od strane Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za nesprječavanje i nekažnjavanje genocida. Dati Vuku Jeremiću predsjedavanje nad Ujedinjenim nacijama bio bi čin kojim bi se Srbija amnestirala odgovornosti i umjesto određenih sankcija koje je trebala pretrpjeti zbog presude za nesprječavanje genocida, Srbija bi bila nagrađena.

Takvo Jeremićevo ponašanje je nedopustivo i stoga Vas molimo da spriječite Jeremićevu kandidaturu na mjesto Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. To bi bio veliki kanadski doprinos pod vašim liderstvom koji daje veliku nadu istini i pravdi u Svijetu. Kao demokratska zemlja koja nas je prihvatila za svoje građane poslije naše traume od agresije i genocida u Bosni i Hercegivini čiji smo mi preživjele žrtve i svijedoci, pomozite da se čuje i naš glas kao kanadskih građana i građanki. Ako šutimo mi smo saučesnici. Od početka Vašeg mandata Vi ste se zalagali za mnogo veću ulogu Kanade u očuvanju integriteta Ujedinjenih nacija. Jasnim stavom za odbijanje kandidature Jerimića Vi će te još više dati doprinos Kanade za očuvanje integriteta najvažnije svjetske organizacije. Istovremeno svima onima koji bi se u budućnosti mogli drznuti nanijeti štetu Ujedinjenim nacijama šaljete poruku da se takvo destruktivno djelovanje ne isplati, da se ne isplati istrajavati na simbolima zločina i prkosa međunarodnoj zajednici u kojoj Kanada ima važnu ulogu.

Iskreno i sa poštovanjem,

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada