Koristite aeredrome u Sarajevu, Tuzli, Prištini

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istrazivanje genocida Kanada

KBSA I IGK ZBOG PROPAGIRANJA RATNIH ZLOČINACA NA JAVNIM MJESTIMA POZIVAJU BOŠNJAKE I PRIJATELJE ZA POSJETU BIH I SANDŽAKA ISKLJUČIVO KORISTE AERODROME U SARAJEVU, TUZLI I PRIŠTINI

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ukazuje međunarodnim institucijama i cjelokupnoj demokratskoj javnosti, da se u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i entitetu RS u Bosni i Hercegovini nastalom na genocidu nad Bošnjacima unutar države BiH u kontinuitetu radi na falsificiranju činjenica o ratu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu iz ’90-tih, kao i daljne prošlosti.

Naime, aktuelna politička vrhuška u Beogradu, Zagrebu, Banja Luci i Podgorici imena najvećih ratnih zločinaca daju ulicama, trgovima, bulevarima, parkovima, studentskim domovima, mostovima, aerodromima, itd., dok crkveni čelnici proglašavaju ih svecima, što je nedopustivo za demokratsku javnost i civilizirani svijet.

Najnovija informacija dolazi iz Zagreba (Hrvatska), da je 21. marta 2017., svečano otvoren novi terminal zračne luke koji nosi ime ratnog zločinca Franje Tuđmana.

Cijeloj svjetskoj javnosti je poznato da je Franjo Tuđman sa državne pozicije predsjednika Republike Hrvatske zavio mnoge porodice u crno u BiH. Posebno ističemo period 1993. – 1994. kada su Hrvatska vojska (HV) u vremenu agresije na BiH, sa Hrvatskim vijećem odbrane (HVO) počinili brojne ratne zločine nad Bošnjacima, otvarajući brojne masovne logore smrti u Hercegovini, te posebno uključujući genocid u Ahmićima kod Viteza, Stupni Do kod Vareša… Postrojbe HV i HVO su također počinili masovan silovanja žena i muškaraca, kao i kulturocid i urbicid u mnogim gradovima gdje žive nehrvati, rušeći džamije, mezarja, pravoslavne crkve i posebno dragulj svjetske baštine – mostarski Stari Most.

Za ratne zločine nad Bošnjacima pred Haškim tribunalom su osuđeni brojni hrvatski politički i vojni čelnici, dok je u toku žalbeni postupak protiv šestorice hrvartskih čelnika fašističke paratvorevine tzv. “Herceg-Bosne” koji su prije četiri godine osuđeni kaznama od ukupno 111 godina za udruženi zločinački poduhvat, kako bi se formirao teritorij gdje će Hrvati biti dominantni, sve uz pomoć tadašnje Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom. Njihova odgovornost je jasna!!!

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istrazivanje genocida Kanada čiji su članovi preživjele žrtve genocida, osuđuju falsificiranje historijskih činjenica i pozivaju hrvatsku javnost da osude ovaj čin koji će najviše škoditi Hrvatskoj, kao i međuljudskim odnosima unutar Hrvatske ali i njenom okruženju.

KBSA I IGK osuđuju krajnje neprimjernu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je na otvaranju izjavio: “Sretan sam i ponosan što luka nosi ime prvog hrvatskog predsjednika”. Ovo je samo jedan od dokaza o bolesti hrvatskog društva koje 22 godine nakon rata vode oni koji propagiraju ratne zločince, koji bi ponovo da ratuju, siluju, otvaraju logore, pljačkaju, ruše mostove, bogomolje i čine ratne zločine, a ujedno se pretvaraju da su nositelji evropskih vrijednosti.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada pozivaju Bošnjake i njihove prijatelje, ali i sve one koji drže do demokratskih načela, koji su protiv rata i koji osuđuju ratne zločine, genocid, urbicid, kulturocid.., sve dok terminal Zračne luke bude nosio ime ratnog zločinca Franje Tuđmana, da ne koriste usluge pomenute zračne luke. Također, da zaobilaze turističke destinacije kako u Hrvatskoj, tako i Srbiji, Crnoj Gori i BH. entitetu RS nastalom na genocidu, sve dok sa javnih mjesta i institucija ne uklone imena najvećih ratnih zločinaca Tuđmana, Karadžića, Mladića, Njegoša, Kralja Nikole, itd., koji su odgovorni za genocid nad bošnjačkim narodom. Za putovanja u BiH i Sandžak, preporučujemo vam za sada da koristite aerodrome u Sarajevu, Tuzli i Prištini, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Instituta za istrazivanje genocida Kanada.