Predstavnici IGK i KBSA sa Emirom Suljagićem

10173694_10152257077524608_7078515291737920314_n

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike sastali su se sa dr. Emirom Suljagićem iz Koalicije Prvi mart

Emir Ramić je istakao važnost rada Koalicije Prvi mart u donošenju zakonskih propisa koji štite prava povratnika, uvezivanja u dijaspori, te blagovremene reakcije po pitanju različitih slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije u entitetu Republika Srpska. Sjevernoamerički Bošnjaci će aktivno učestvovati realizaciji osnovnog cilj koalicije “Prvi mart” – mobilizacije najmanje 100 000 povratnika, izbjeglica i raseljenih lica koji će na narednim Općim izborima 2014. godine izaći na izbore za izborne jedinice na prostoru entiteta Republika Srpska. Pored toga oni će aktivno pomoći aktivnosti Koalicije na zaštiti prava povratnika te zaustavljanju donošenja propisa koji bi mogli ugroziti njihovo glasačko pravo ili uskratiti druge građanske i političke slobode u manjem entitetu.
Rad Građanske koalicije “Prvi Mart” je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer se mijenja politička dinamika unutar i van države Bosne i Hercegovine i signalizira i međunarodnoj zajednici i predstavnicima u vlasti u Bosni i Hercegovini da je došlo vrijeme da se pronađe trajno i održivo rješenje za političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Sjevernoamerički Bošnjaci vjeruju da će Koalicija okupiti dovoljnu, kritičnu masu patriota u matici i dijaspori kako bi se omogućile ustavne promjene i otklonile postojeće barijere u funkcioniranju jedinstvene države i društva u Bosni i Hercegovini, te ukidanju u Dejtonu legaliziranih rezultata agresije i genocida. Emir Suljagić se zahvalio američkim i kanadskim Bošnjacima i njihovim organizacijama na pomoći u radu Koalicije Prvi mart. Imenovanje povjerenika Koalicije Prvi mart za Sjevernu ameriku znatno će unapreijediti već od ranije dobru saradnju između građana Bosne i Hercegovine u Americi i Kanadi i Koalicije Prvi mart.