You are currently viewing Predstavnici IGK razgovarali sa ministrom u Vladi Kanade Ahmed Hussen

Predstavnici IGK razgovarali sa ministrom u Vladi Kanade Ahmed Hussen

 

Predstavnici IGK razgovarali sa ministrom u Vladi Kanade Ahmed Hussen
Delegacija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK] u sastavu: Suzana Vukić i Denis Suljić održala je on line sastanak sa Ahmedom Hussen članom Parlamenta Kanade i ministrom u Vladi Kanade zaduženog za pitanja familije, djece i socijalnog razvoja. Pošto su predstavnici IGK upoznali ministra sa aktivnostima IGK, na početku je ministar upoznao sa planovima Vlade Kanade po pitanju pomoći provincijama i teritorijama, te svim građanima Kanade u cilju ublažavanja teške situacje izazvane pandemijom od COVID19.
U nastavku ministar je izrazio želju za nastavkom saradnje sa IGK, podržao rad IGK, te govorio o značaju borbe za istinu i pravdu o genocidu u BiH. Parlamentarnu peticiju E-1837 ministar je ocjenio veoma bitnom i obečao aktivnost da se zahtijev iz peticije pretoći u zakon kojim bi Kanada krivično sankcionisala negatore genocida u Srebrenici.
Ministar je na kraju rekao da je negiranje genocida kao zadnja faza genocida veom opasno jer uklanja potrebu i značaj sjećanja na žrtve i negativno utiće na ukupnu svijest svih ljudi u društvu. Zato je ministar posebno naglasio  da moramo nastaviti aktivnosti na planu sjećanja na genocid u BiH jer to nije samo bosanskohercegovačko pitanje, već pitanje cijelog svijeta.
Ministar je završio sa konstatacijom da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici, već i u Prijedoru i mnogim drugom mjestima u BiH.
IGK