Protesno pismo Ericu Freyu

Eric_Frey_400x400

Protesno pismo austrijskom publicisti i politologu Ericu Freyu u vezi teksta o negiranja genocida u Srebrenici

30 013. 2016.

Gospodin Eric Frey
Editor za austrijski list Der Standard
E-Mail: eric.frey@derStandard.at

Gospodine Eric Frey,

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} najoštrije protestuje na nesitine koje ste dali u tekstu u dnevnom listu “Der Standard” od 25. marta, 2016. godine u kojem negirate genocid u Srebrenici.

Želimo Vas upozoriti da je politika udruženog zločinačkog potuhvata koju su implementirale srpske snage u Srebrenici sa direktnom pomoći srpskog režima Slobodana Miloševića i njegovih saveznika, a koja je uzrokovala masovnim ubistvom više od 8.372 Bošnjaka, definisana kao kriminalni čin genocida po definiciji kako navodi člana 2 Konvencije za prevenciju i kažnjavanje genocida kako na Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, tako i u Američkom Kongresu i Senatu, Kanadskom Parlamentu, Parlamentu Australije, i Evropskom Parlamentu, te nacionalnim parlamentima više od dvadeset zemalja širom svijeta. Osim toga postoji opšti konsenzus među svijetskim istraživačima i naučnim radnicima koji se bave izučavanjem genocida da je sistematsko, organizovano, namjerno ubijanje više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici čin genocida. Vašim negiranjem navedenih sudskih, naučnih i političkih činjenica vi ponižavate istinu i pravdu u namjeri da amnestirate srpsko političko, vojno, policijsko i obavještajno rukovodsto, idejne tvorce i izvršioce genocida od odgovornosti za njihove udružene zločinačke potuhvate u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu koji su rezultirali genocidom.

Posebno je šokantno I ponižavajuće za žrtve genocida u Srebrenica da vaše negiranje tog zločina dolazi odmah poslije presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je osuđen na četrdeset godina zatvora između ostalog i za genocid u Srebrenici. Vaše negiranje genocida u Srebrenici govori o vašem moralnom sklopu i teško narušava ugled i integritet vaših novina. Nesmije se negirati genocid u Srebrenici kao što se nesmije negirati holokaust. Naučno istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici nikako se ne mogu dovoditi u pitanje jer je taj genocid jedan od najdokumentovanijih zločina u modernoj historiji.

Slučajevi negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca, ponižavajući komentari o Bošnjacima i Hrvatima, zabrana postavljanja spomenika za žrtve, diskriminacije i provokacije usmjerene na povratnike u entitetu Republika Srpska pokazuje da genocidna ostavština Radovana Karadžića nastavlja da živi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Neuspjeh MKSJ da dođe do osuđujuće presude za genocid u sedam općina BiH bolna je uvreda za preživjele žrtve i svjedoke, koja će ohrabriti novi talas poricanja genocida, što vaše pisanje samo potvrđuje.

Samo potpunim prihvatanjem onoga što se dogodilo u prošlosti, možemo graditi budućnost istinskog i trajnog pomirenja. Samo kažnjavanjem onih koji su počinili genocid, možemo obezbijediti pravdu da pomognemo porodicama žrtava da zalijeće rane. I samo kada zlo nazovemo pravim imenom možemo smoći snage da ga pobijedimo. Polazeći od činjenice da je negiranje genocida nastavak genocida u ime preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici, u ime mnogih istraživača genocida širom svijeta, tražimo od vas da se javno izvinete preživjelim žrtvama i svjedocima. To je najmanje što trebate učiniti za istinu i pravdu koju ste ponizili svojim negiranjem genocida u Srebrenici.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada