You are currently viewing Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na negiranje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici od strane ambasadora Republike Srbije u Portugalu

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada na negiranje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici od strane ambasadora Republike Srbije u Portugalu

Portugalski časopis: “Publico” je nedavno objavio vrlo korektan tekst o akciji Instituta za istraživanje genocida Kanada u vezi parlamentarne peticije e-1837 kojom tražimo krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici.
Link za tekst u Publico: link

Na navedeni tekst je reagovao Oliver Antić, ambasador Rpublike Srbije u Portugalu, koga je za ambasadora postavio tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić.
Link za reakciju ambasadora Olivera Antića: https u Publico
Link za reakciju ambasadora Olivera Antića sa ambasade Srbije u Portugalu: link

U svojoj reakciji ambasador Antić, pored mnogih neistina o genocidu u Srebrenici je istakao da Institut za istraživanje genocida Kanada, a i časopis Publico, govore o genocidu u Srebrenici kao jednostranoj strani istine iz izvora bosanskih muslimana.

Ambasadoru Antiću, i svim drugim negatorima genocida u Srebrenici, poručujemo da je Institut za istraživanje genocida Kanada na strani samo jedne, sudske, nepobitne istine. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), svojim pravosnažnim presudama utvrdili relevantne činjenice i zločin počinjen u Srebrenici nad Bošnjacima presudili kao zločin genocida.
Iz činjenice o nepriznavanju pravosnažnih presuda najviših svjetskih sudskih instanci o genocidu u Srebrenici proizlazi da ambasador Antić amnestira genocid u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verficirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost. Istovremeno ambasador Antić daje podršku zločinu, što je na tragu spremnosti da se on ponovi.
Prema presudama međunarodnih sudova, genocid u Srebrenici izvršile su institucije RS, njena Vojska i Policija, iz čega jasno proizlazi da je RS sazdana, institucionalno, na genocidu, pa sada teži, institucionalno, uz pomoć srbijanske diplomatske mreže poreći taj genocid, a svako poricanje zločina jest izricanje spremnosti na njegovo ponavljanje. Ambasador Antić tako atakuje i na međunarodni pravni sistem sa ciljem diplomatske egzekucije najviših međunarodnih pravnih autoriteta koji su utvrdili taj genocid.

Od ambasadora Antića tražimo da se izvini žrtvama genocida u Srebrenici i Institutu za istraživanje genocida Kanada. Od Republike Srbije tražimo da konačno prizna genocid u Srebrenici, da se izvine žrtvama, pokaje i zavjetuje da genocid nad Bošnjacima više nikad neće učiniti.

Institut za istraživanje genocida Kanada