Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanske izjave Ivice Dačića

09. 08. 2018.

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom antibosanske izjave Ivice Dačića

Dačićeva anticivilizacijska izjava nije samo antibosanski akt, člana antibosanske koalicije, već je duboko u suprotnosti sa misijom EU i UN, protiv je međunarodnog prava, pravde i istine.
Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić svojom antibosanskom izjavom: “Kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske”, je neposredno osporio suverenitet, politički subjektivitet, državno pravni kontinuitet i cjelovitost države BiH i tako uvrijedio sve njene građane i narode. Ovaj čin ne smije ostati bez službene reakcije institucija države BiH. Od Predsjedništva BiH tražimo da uputi hitnu protestnu notu Republici Srbiji, te da ovim povodom na konsultacije pozove ambasadora BiH u Srbiji. Sve dok se Dačić ne izvine građanima i narodima BiH ne treba mu dozvoliti ulazak u BiH. Izjava Dačića, sponzora veliko srpske, nacionalističke politike, ideje i prakse ratnog zločinca Slobodana Miloševića, odnosno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, predstavlja i otvoreno osporavanje statusa države BiH u UN kao države ravnopravne sa ostalim članicama. Zato tražimo od Generalnog sekretara UN i Predsjednika Generalne Skupštine UN da zabrani učešće Dačića na svim forumima UN dok se isti ne izvini državi BiH.

12. maja 1992. godine takozvana Skupština srpskog naroda u BiH na čelu sa optuženim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem donijela je Odluku o strateškim ciljevima srpskog naroda u Republici BiH – iz toga je bilo jasno, prije svega Ratku Mladiću, da se ti ciljevi ne mogu ostvariti bez genocida. Šest strateških ciljeva koje je osuđeni ratni zločinac Karadžić izložio su: državno razgraničenje od druge dvije narodne zajednice, koridor između Semberije i Krajine, uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno eliminiranje Drine kao granice između srpskih država, uspostavljanje granice na rijekama Uni i Neretvi, podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od dijelova efektivne državne vlasti, te izlaz entiteta Republike Srpske na more. Posebno je zanimljiv treći strateški cilj: “Uspostavljanje koridora u dolini reke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice između srpskih država”, jer se u njemu prezentira namjera za uništenje Bošnjaka u Podrinju. U ovome su međunarodni sudovi jasno prepoznali preteču Direktivi 7. iz marta 1995. godine kojom je otvoren put za počinjenje genocida i ratnih zločina nad Bošnjacima Srebrenice i Žepe.

Niko više ne može ignorirati i poricati Presudu Međunarodnog suda pravde od 22. februara 2007. godine u kojoj se jasno kaže da je “vojska i policija entiteta Republika Srpska napravila genocid” nad Bošnjacima Srebrenice. To je Presuda internacionalnog tribunala i mora se poštovati. Historijske činjenice se ne mogu više sakriti i interpretirati prema Dačićevim hegemonijskim ciljevima, učenka ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Opake ličnosti, poput Dačića uzaludno pokušavaju ponižavati ili čak poništavati državu BiH. Činjenice ne mogu biti potisnute iz povijesti.

Entitet Republika Srpska je nastala ratnim zločinima i genocidom. To je apsolutna istina koju nikakav ideološki, politički i drugi mehanizam ne može promijeniti. Svi oni koji pokušavaju zabraniti da pravilno mislimo o onome šta se desilo za vrijeme i u toku agresije na Republiku BiH trebaju znati da se to ničim ne može nadomjestiti. Dačiću i svim učenicima ratnog zločinca Slobodana Miloševića, ujedinjenih u antibosanskoj koaliciji poručijemo da ne samo da nema govora o odcjepljenju manjeg entiteta od države BiH i navodnom proglašenju nezavisnosti istog, već sve ono što je nastalo rezultatom agresije i genocida mora nestati i ne može biti predmetom međunarodnih ugovora.

Mi entitet Republika Srpska vežemo samo s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije entiteta počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je entitet Republika Srpska što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svjedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Dačićeva izjava predstavlja osnovicu potkopavanja herojske odbrane Republike BiH i ponižavanje žrtava. Njome se pokušava da agresija na Republiku BiH retroaktivno postane „građanski rat“ u kojem su „svi ubijali“ i u kojem su „svi jednako krivi“. Znamo ko je izvršio zločin genocida u Srebrenici i BiH, znamo odgovornost mnogobrojnih međunarodnih i unutrašnjih političara koji Presudu Internacionalnog suda pravde pretvaraju u mrtvo slovo na papiru. Presuda treba da služi za traženje i poštovanje prava, za ostvarivanje pravde za žrtve, za utemeljenje istine o zločinu, za bolju budućnost jedinstvene, suverene, nezavisne države BiH.

Borba za BiH danas se vodi kroz poštivanje vladavine zakona i priznavanje važnosti internacionalnog prava kojim se članica UN-a mora zaštititi od barbarstva, agresije i velikosrpskog projekta koji proizilazi iz Dačićevog ekspanzionističko-integralističkog nacionalizma.

U entitetu Republika Srpska, ali i u Rebublici Srbiji očuvanje rezultata genocida postavljeno je kao glavni politički i društveni cilj svih vlada poslije Daytona. To im je omogućio upravo Daytonski mirovni sporazum. BiH je postala zatočenik entitetskog iredentističkog i protivdržavnog djelovanja udružene antibosanske koalicije, koja entitet Republika Srpska pokazuje kao rezultat i kao čuvar ostvarenog genocidnog zlodjela kojim se priprema stvaranje „srpske države“ na tlu države BiH. To vodi ka novim ratovima.

Poriciteljima i negatorima bosanske državnosti, njene historije, kulture, tradicije, jezika poručujemo da nadolazeći zdravi razum bosanskih patriota u matici i dijaspori je toliko jak da će ne samo očuvati jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama, već će i sve ono što je nastalo rezultatima agresije i genocida u skladu sa međunarodnim pravom i na osnovu presuda međunarodnih sudova, poništiti.

Institut za istraživanje genocida Kanada