Reakcija na napade predsjednice RH na BiH

Američki i kanadski Bošnjaci su užasnuti kontinuiranim napadima predsjednice Republike Hrvatske na suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine

Američki i kanadski Bošnjaci odbacuju neprimjerene, neodmjerene i neutemeljene izjave i optužbe predsjednice Republike Hrvatske na račun države Bosne i Hercegovine. Iznošenje neistina o susjednoj zemlji, Bosni i Hercegovini, na koju je Republika Hrvatska pod liderstvom dr. Farnje Tudžamana izvršila agresiju, nije u skladu s proklamiranom politikom dobrosusjedskih odnosa i čin je kontinuiranog grubog miješanja u unutarnja pitanja suverene države Bosne i Hercegovine.

Već duže vrijeme američki i kanadski Bošnjaci slušaju od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović optužbe na račun Bosne i Hercegovine i posebno Bošnjaka. U ime američkih i kanadskih Bošnjaka, od kojih su mnogi žrtve agresije istočnog i zapadnog susjeda, najoštrije osuđujemo kontinuirano antibosansko djelovanje predsjednice Republike Hrvatske. To je jasan dokaz da agresija Republike Hrvatske i takozvane Herceg-Bosne još traje na državu Bosnu i Hercegovinu. Još je ugrožen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet bosanskohercegovačke države. Još je ogroženo civilno duštvo u Bosni i Hercegovini.

Još jednom podsjećamo da je političko, policijsko i vojno liderstvo takozvane Herceg-Bosne osuđeno od strane Međunarodnog suda za ratne zločine za udruženi zločinački poduhvat. Američki i kanadski Bošnjaci smatraju povampirenje takozvane Herceg- Bosne uz pomoć Republike Hrvatske povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge Bošnjake, koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine. Vaskrsenje takozvane Herceg- Bosne je u suprotnosti sa evroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine, Izjave lidera tog vaskrsenja Kolinde Grabar i Dragana Čovića o bosanskohercegovačkom putu u Evropu su lažne i neozbiljne.

Povampirenje takozvane Herceg-Bosne nije samo štetno po državu Bosnu i Hercegovinu, već i posebno za bosanske Hrvate koji imaju jedinu perspektivu u svojoj državi Bosni i Hercegovini. Sjevernoamerički Bošnjaci zato pozivaju bosanske Hrvate da se organizovanu suprostave povampirenju takozvane Herceg -Bosne i podjele Bosne i Hercegovine. Suprostavite se fašističkim vrijednostima u ime kojih su počinjeni Heliodrom, Dretelj i Ahmići koje su danas neodvojivi dio identiteta i ideologije Hrvatske Demokratske Zajednice. Takoće te dati najbolji doprinos jačanju vaše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Američki i kanadski Bošnjaci najoštrije osuđuju bahato ponašanje predsjednice Republike Hrvatske. Umjesto da spriječi antibosansko djelovanje Hrvtaske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovina, predsjednica Republike Hrvatske svojim netačnim izjavama o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima pokušava oslabiti kako državu Bosnu i Hercegovinu, tako i politički položaj bošnjačkog naroda.

Uz odobravanje hrvatskog političkog establišmenta, Čović je poćeo proces institucionalizacije secesionističkih težnji tzv. Herceg-Bosne, zločinačka tvorevine nastale s ciljem razbijanja bosanskohercegovačke države. Radi se o zločinačkoj politici i praksi koja je imala za cilj podjelu države Bosne i Hercegovine, ubijanjem, mućenjem i protjerivanjem Bošnjaka i planskim preseljavanjem bosanski Hrvata u Hrvatsku i Hercegovinu sa ciljem stvaranja hrvatske paradržave u Bosni i Hercegovini. Paradržavna politička tvorevina Herceg Bosna je sa svojom nacističkom ideologijom proizvela stravične zločine u Bosni i Hercegovini. Idejni tvorci Herceg-Bosne su imali razrađen plan djelovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Primaran cilj tog plana je bio da se Bosna i Hercegovina pripoji Hrvatskoj. Iako je njenim ideolozima bilo jasno da je realizaciju tog projekta moguće sprovesti samo na štetu većinskog bošnjačkog naroda, svjesno su ušli u njegovu agresivno genocidnu realizaciju.

Na kraju sjevernoamerički Bošnjaci pozivaju bosanskohercegovački, posebno bošnjački politički establišment da bez odlaganja pošalje protesnu notu predsjednici Republike Hrvatske. Predsjednici Republike Hrvatske se žuri da prije pravosnažne presude Prliću i drugima stvori pravni okvir za uspostavu trećeg entiteta. Onoga, kojeg su Prlić i ekipa etnički očistili i pripremili za ovo što danas Čović uz pomoć Kolinde Grabar radi. Otuda i nastojanje lidera HDZ BiH da haško suđenje prikaže kao individualnu odgovornost, a ne udruženi zločinački poduhvat. Uostalom, zna odlično Čović i Kolinda Grabar šta se tih ratnih godina radilo u zločinačkoj HRHB jer je kao direktor mostarskog Sokola tražio da mu iz logora Dretelj i Heliodrom da logoraše koji će biti na radnoj obavezi kod njega. Toliko o europskim vrijednostima za koje se sa golemim žarom zalaže lider HDZ BiH.

Sjevernoamerički Bošnjaci će se organizovano oduprijeti svakom pokušaju podjele Bosne i Hercegovine. Takođe ćemo se oduprijeti svakom negiranju i pokušaju da se promjene nesporne činjenice koje su utvrđene pred najvišim internacionalnim pravosudnim institucijama. Svaki napad na državu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod uvrjedljivo je za američke i kanadske Bošnjake. Izjave predsjednice Republike Hrvatske destabiliziraju državu Bosnu i Hercegovinu. O tim antibosanskim izjavama upoznaćemo nadležne američke i kanadske organe, te organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Institut za istraživanje genocida, Kanada
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike