Reakcija povodom zahvalnica zločincima

zahvalnica-genocidasima_karadzickrajisnikplavsic

24. 10. 2016.

Reakcija profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom uručivanja zahvalnice ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, te posthumno Nikoli Koljeviću čije se ime također spominje i u optužnici i u presudi protiv Karadžića

Dodijeliti priznanja osuđenim za ratne zločine Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću je znak da politički, policijski, akademski i kulturni establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nastavlja zločine agresije i genocida. Istraživači genocida, aktivista za ljudska prava i slobode, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, preživjele žrtve i svjedoci agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, ali i mnogi Amerikanci i Kanađani i njihove organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda su ponovo u šoku. Zakonodavni organ eniteta koji je nastao legalizacijom rezultata agresije i genocida dodjeljivanjem priznanja ratnim zločincima, učesnicima udruženog zločinačkog poduhvatima sa najtežim međunarodno pravnim krivičnim nedjelima, uključujući agresiju i genocid po ko zna koji put nanosi bol dušama onih koji su imali sreću da prežive najteže oblike zločina poslije holokausta u Evropi. Nije civilizacijski, ljudski i kršćanski slaviti i proglašavati osuđene ratne zločince herojima. Oni koji to rade su zločinci. Ratni zločinci se nagrađuju ne samo na dan skupštine genocidnog entiteta, već i na dan UN-a, 24. oktobar. Još jednom podsjećam javnost da su UN izdale državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Bosna i Hercegovina je priznata od strane UN-a i međunarodne zajednice kao nezavisna i suverena država u aprilu 1992 godine. Odmah poslije priznanja na tu suverenu, međunarodno priznatu državu izvršene su agresije Srbije, Crne Gore i Hrvatske sa ciljem osvajanja bosanskohercegovačke zemlje u ime realizacije fašističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske. Zajedno sa agresijom izvršen je i največi zločin poslije holokausta u Evropi, zločin genocida prije svega nad bošnjačkim narodom. UN su prekršile svoju vlastitu Povelju i nisu imenovali osvajačke, udružene zločinačke poduhvate Srbije, Crne Gore i Hrvatske i njihovih bosanskohercegovačkih petokolonaša protiv Bosne i Hercegovine, agresijom.
Današnje nagrađivanje osuđenih ratnih zločinaca je ne samo anticivilizacijski zločinački čin nastavka agresije i genocida, već i čin kršenja Povelje UN i Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Žrtve zločina genocida i međunarodna demokratska javnost očekivali su da Ujedinjene nacije odlučno djeluju i spriječe zločin genocida. To se nije desilo. Istraživači genocida, aktivista ljudskih prava i sloboda i posebno žrtve zločina genocida očekuju od UN da mnogo odlučnije djeluju i spriječe nastavak zločina prema državi BiH i njenim građanima od strane političkog establišmenta manjeg bh. entiteta.

Zaboraviti prošlost u kojoj su se dogodili agresije istočnog i zapadnog susjeda i genocid u Bosni i Hercegovini značilo bi ponavljanje navedenih največih zločina poslije holokausta u Evropi. Umjesto da istrina i pravda pobjede, rane se ponovo otvoraju. Pozivam autoritete svijeta da upotrebe snagu moralnog kredibiliteta te zaustave kontinuirano ugrožavanje bosanskohercegovačke države od strane vlasti manjeg bh entiteta. Onaj ko veliča osuđene ratne zločince, onaj ko ponižava žrtve genocida se mora sankcionisati.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada