U okviru 20 jubilarnih Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike održana prezentacija rada IGK

http://www.susreti.org/

3

U okviru 20 jubilarnih Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u Chicagu održana prezentacija petogodišnjeg rada Instituta za istraživanje genocida Kanada i panel diskusija na temu 20 godina od genocida u Srebrenici.
Nekoliko najznačajnijih djelova prezentacije: Samo istina i pravda može vratiti dostojanstvo žrtvama agresije i genocida u BiH. Samo uklanjanje u Dejtonu legalizovanih rezultata agresije i genocida u vidu podržavljenog manjeg bh entiteta može vratiti dostojanstvo međunarodnog položaja jedinstvene države BiH. Zločini nad BiH ne dozvoljava šutnju. Živimo u vremenu sramne lahkoće zaborava, kada agresori, planeri i izvršioci genocida puno lakše brane laž, nego žrtve istinu. Istina nije samo prihvatanje činjenica već i emocionalna čežnja za priznavanjem svojih grešaka i patnje žrtava. BiH nije šutke pala. Pokret bosanskohercegovačkog otpora iznenadio je sve vojne analatičare svijeta. Vlastita sreća se ne može tražiti u tuđoj nesreći. Nikad laž ne može postati istina. Ni jedna kazna koju Vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavaju može izreći ne može u cijelosti izraziti užas agresije i genocida niti stravične posljedice za žrtve.
Genocid u Srebrenici je dobio planetarnu potvrdu koja je iskazana kroz pravosnažne presude izrečene u oba međunarodna suda. Dvadeset godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, « sigurne zone UN-a », ostaje trajno svjedočenje o sumraku civilizacije na kraju 20. Stoljeća. Istina o agresiji i genocidu u BiH je velika moć. Agresija i genocid u BiH su dugoročni, udruženi, zločinački poduhvat. U genocidu u Srebrenici istrijebljene su tri generacije Bošnjaka. Ujedinjene nacije nisu željele, niti su pružile podršku u odbrani svoje teritorije sigurne zone Ujedinjenih nacija. Genocid u BiH nije samo Srebrenica. Stradanje Bošnjaka u agresiji i genocidu je položena ogromna kolektivna žrtva ne samo u odbranu i jačanje bošnjačke nacije, već i bosanskohercegovačke države. Genocid u Srebrenici nije samo pitanje BiH, nego i cijelog svijeta. Bošnjačko kolektivno pamćenje mora biti određeno bošnjačkom nacionalnom i narodnom potrebom, mora biti kolektivna strategija, namjera i sistem. Srebrenica treba biti svaki dan sa prijateljima istine i pravde, jer je ona trajno odredila svijetsku budućnost.
IGK

http://www.susreti.org/