Saopćenje IGK povodom 25. godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne

28. 08. 2018.

Saopćenje IGK povodom 25. godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne, čije je čelnike Haški sud pravosnažno osudio na ukupno 111 godina zatvora

“Haška šestorka” – Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić krajem novembra prošle godine osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u agresiji na BiH. I pored navedene pravosnažne sudske činjenice od strane vrhovnog svijetskog pravnog autoriteta, veličanje ove zločinačke paradržave nastavlja se 28. augusta pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH koji tako nastavlja djelovati protiv vlastite države koja ga plaća. Za Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} skup u Mostaru je ilegalan, antibosanski, imajući u vidu da je Sud UN pravosnažnom presudom utvrdio da je stvaranje tkz. zločinačke paradržave Herceg-Bosne bilo protiv međunarodnog prava i da je predstavljalo sastavni dio agresije na državu BiH. Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave Herceg-Bosne imali su namjeru državu BiH agresijom, ratnim ylo;inima i zločinama protiv čovječnosti razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske. Radilo se o ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti, te slavljenje godišnjice zločinaćke paradržave Herceg-Bosne znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima. U smislu političke i vojne organizacije, herceg-bosanski agresivno genocidni politički projekt je reakcija a time i kopija republičko-srpskog projekta, i s obzirom na agresivne političke ciljeve i teritorijalne apetite u BiH, ali i s obzirom na mehanizme i strategije kojima se želio ostvariti taj agresivno genocidni politički projekt. Taj srpsko-hrvatski udruženi zločinački projekt u i van BiH traje i danas, pod strateškim liderstvom Milorada Dodika i Dragana Čovića. Udruženi srpsko-hrvatski zločinački projekat je iredentistički i separatistički projekt. Politika koja se vodi s ciljem realizacije tog projekta je zločinačka. Projektanti i izvršioci tog udruženog zločinačkog projekta moraju biti zaustavljeni. Povlađivanje srpskom nacionalizmu, čija je dominantna struja neočetništvo i hrvatskom nacionalizmu, čija je dominantna struja neoustaštvo je neodrživo. Moraju se sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH kao države. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema entitetu RS i tkz. Herceg-Bosni, kako bi se ti antibosanski projekti konačno zaustavili i poslali u historiju. Entitet RS i tkz. Herceg-Bosna su stvorili neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i danas građani i narodi u i van BiH žive.

Smatramo nedopustivim veličanje zločinačke paradržave kojoj je pravosnažno presuđeno pred sudom UN-a. Radi se o kontinuitetu vrijeđanja žrtava, udaru na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanju stabilnosti i mira. Osuđujemo taj gnusni čin promocije zločina. Pošto nismo dobili odgovor na naša pismena upozorenja od strane međunarodnih organizacija, obra;amo se građanima i narodima u i van BiH koji trebaju znati da se zločinačke politike prema BiH sve više revitaliziraju i da su iste zločine spremi ponoviti.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada