Saopćenje IGK: Povodom Dana državnosti počast državi BiH u Hamiltonu i Kanadi

25. 11. 2019.
Saopćenje IGK: Povodom Dana državnosti počast državi BiH u Hamiltonu i Kanadi

25. novembar je historijski datum jer je tog dana u Mrkonjić Gradu 1943. godine obnovljena i potvrđena državnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali i promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana. Prvi put nakon 480 godina BiH je odlučivala slobodno o svom državnom statusu. BiH je idealno suvlasništvo gdje svaki narod i građanin ima pravo na svaki dio bosanske zemlje, ali nijedan narod nema pravo ni na jedan ekskluzivitet. U svakom svom Ustavu u historiji, BiH je bila država. Sve što se tiče suvereniteta BiH, međunarodnog priznavanja BiH, sve pripada državi BiH.
BiH danas ima problema, kada su u pitanju ataci na vrijednosti koje su promovirane 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Postoje sile koje atakuju na integritet, suverenitet i državnost BiH. Te sile su okupljene u antibosansku koaliciju koja takođe djeluje i u Kanadi. Najbolji odgovor silama antibosanske koalicije šalje grad Hamilton i država Kanada poštujući državne praznike BiH. Obilježavanjem državnih praznika BiH, Kanada na najbolji način štiti vrijednosti na kojima je utemeljena država BiH. Zato je kanadska poruka veoma snažna: Niko neće uspjeti u bilo kakvim namjerama koje bi značile umanjenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkg subjektiviteta države BiH. Zato jeste garant država Kanada ali i bosanskohercegovačka dijaspora i njene organizacije i zajednice u Kanadi.

U znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta zastava BiH. Hvala gradonačelniku Fred
U znak počasti državi BiH na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH. Hvala gradonačelniku Fred Eisenberger.
Historijski simbol Hamiltona je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama zastave BiH, što pokazuje podršku Hamiltona 25. novembru Danu državnosti BiH. Hvala gradonačelniku Fred Eisenberger.

Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-Bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bob Bratina je poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže: “Hamilton i Kanada su blagoslovljeni prisustvom velike i ugledne zajednice čije porodice potječu iz Bosne i Hercegovine. Bosanci u Kanadi i svijetu obilježavaju dostignuće savremene državnosti koja utjelovljuje mnoga načela u kojima uživaju Kanađani. Bosanci u Kanadi rade na razvoju i prosperitetu svoje domovine, ali i značajno doprinose razvoju Kanade. Kao neko ko je imao koristi od poznavanja bosanske zajednice u Hamiltonu i Kanadi upućujem vam moje najbolje želje za vaš poseban dan! Čestitam svima, Puno Hvala”!

Institut za istraživanje genocida Kanada.

Bosnian Statehood Day November 25, 2019