Saopćenje povodom legalizacije CP u CG

11866256_310237855766544_972008759292007286_n

1.05.2016.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom legalizacije Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori

Ravnogorski etnički pokret je fašistički, kolaboracionistički, izdajnički i zločinački. Taj pokret je nastavak srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Legalizaciju Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori je znak kontinuiranog, terorističkog, fašističkog djelovanja zločinačke organizacije koja za cilj ima likvidaciju Bošnjaka kao naroda i Bosne i Hercegovine kao države. To što politički establišment Crne Gore legalizuje djelovanje takve zločinačke organizacije sa fašističkim ciljevima je znak da crnogorsska vlast zapravo počiva na tom pokretu, njegovoj ideologiji, ciljevima i praksi. Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} najoštrije osuđuje legalizaciju Ravnogorskog četničkog pokreta čiju je registraciju zvaničnim rješenjem od 18. aprila 2016. godine odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Crne Gore.

Legalizacija Ravnogorskog četničkog pokreta u Crnoj Gori, države koja je bila jedan od agresora i izvršilaca genocida u Bosni i Hercegovini predstavlja još jedan u nizu crnogorskih državotvornih udara na istinu i pravdu, na čovjeka i civilizaciju, na antifašizam na Ideju Bosne i Bosanski duh. Morat će se upotrijebiti sva raspoloživa demokratska sredstva prema onima koji su legalizovali ovaj zločinački pokret koji na zločinački način udara na mir, slobodu, demokratiju, toleranciju drugog i drugačijeg i antifašizam. Borba protiv Ravnogorskog četničkog pokreta nije samo stvar antifašističkih snaga u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svijetu. Jer legalizacija tog fašističkog pokreta je dokaz da oni koji su izvršili genocid ne miruju, odnosno da ga izvršavaju i danas drugim sredstvima i metodama, što je udar na međunarodnu pravdu i pravo.

IGK se kontinuirano od svoga osnivanja bavi upoznavanjem svijetske javnosti o štetnosti zločinačkog četničkog pokreta. IGK će nastaviti na bazi naučnog djelovanja dokazati pogubnost legalizacije Ravnogorskog četničkog pokrta od strane Crne Gore. Umjesto da politički establišment Crne Gore prizna agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini, pokaje se za te stravične zločine, zatraži oprost od žrtava, što bi trebao biti najvažniji uslov integracije Crne Gore u Evropsku Uniju, sadašnja crnogorska vlada legalizacijom zločinačkog četničkog pokreta zapravo nastavlja zločin drugim sredstvima i metodama.

IGK kao javna naučna ustanova koja se bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava i kao članica Internacionalne asocijacije istraživača genocida traži od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Crne Gore bezuslovno poništavanje sramne odluke o legalizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta. Istovremeno IGK će o ovoj sramnoj odluci koji vrijeđa kompletan antifašistički svijet upoznati sa organizacijama i zajednicama za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi i svijetu. Zašto kontinuirano šuti antifašistčka Evropa, Amerika, Kanada, svijet na otvorenu propagandu fašističkih ciljeva i ideologija koji su navodno trebali biti poraženi još u Drugom svijetskom ratu? Šutnja prema legaliyaciji Ravnogorskog četničkog pokreta je znak da fašizam nije pobjeđen, da ljudska prava i slobode nisu zaštičeni, da zavjetovano ne poslije holokausta nije zaživjelo, da čovjek i civilizacija nemaju odgovore na agresivno genocidne izazove fašizma.

Institut za istraživanje genocida, Kanada