Umjesto pokajanja za zločin od 10. augusta 1993. u Tomislavgradu se podiže spomenik Tuđmanu

Umjesto pokajanja za zločin od 10. augusta 1993. u Tomislavgradu se podiže spomenik Tuđmanu

Postoji veliki broj dokumenata i činjenica na osnovu kojih se pouzdano može utvrditi karakter “sukoba” u BiH: radi se o klasičnoj agresiji koju su izvršile dvije susjedne države, Srbija i Crna Gora na jednoj strani, a na drugoj Republika Hrvatska, uključujući i jedinice kolaboracionističkih snaga i formacija koje su režimi u Beogradu i Zagrebu formirali – HZHB i RS i njihove vojne formacije.

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman je zločinac koji je kreirao agresiju na RBiH na osnovu zločinačke ideje o podjeli BIH i nestanku Bošnjaka. Ubijanje, paljenje, razaranje, protjerivanje i silovanja, koja su vršili pripadnici regularne Hrvatske vojske i HVO-a, a bili su izvođeni pod njegovim zapovjedništvom. Cijeloj svjetskoj javnosti je poznato da je Franjo Tuđman sa državne pozicije predsjednika Republike Hrvatske planirao i izvršio agresiju na RBiH. Posebno ističemo period 1993. – 1994. kada su Hrvatska vojska (HV) u vremenu agresije na BiH, sa Hrvatskim vijećem odbrane (HVO) počinili brojne ratne zločine nad Bošnjacima, otvarajući brojne masovne logore smrti u Hercegovini, te posebno uključujući zločin u Ahmićima kod Viteza, Stupni Do kod Vareša. Postrojbe HV i HVO su također počinili masovna silovanja žena i muškaraca, kao i kulturocid i urbicid. Poseban zločin je rušenje dragulja svjetske baštine – Stari Most. Za ratne zločine nad Bošnjacima pred Haškim tribunalom su osuđeni brojni hrvatski politički i vojni čelnici.

Na spomeniku, koji je djelo hrvatskog kipara Ilije Skočibušića, zapisane su riječi koje je Tuđman izrekao 1993. godine prilikom posjeta Tomislavgradu: “Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska”. Zapisane riječi negiraju suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države BiH.

U Tomislavgradu upravo na današnji dan prije 25 godina (10.8.1993.) dogodio se ratni zločin u Mokronogama, selu kod Tomislavgrada, kad su pripadnici HVO-a pobili devetero civila iz porodica Bešlaga.

Podizanje navedenog spomenika na godišnjicu pokolja nad Bošnjacima Mokronogama, selu kod Tomislavgrada i na taj način svojevrsno slavljenje presuđenog udruženog zločinaćkog poduhvata je poniženje istine, prava i pravde, uvreda za žrtve agresije i genocida u državi BiH, dokaz kontinuiteta ideje, prakse i politike Velike Hrvatske na račun BiH i još jedan poraz ljudskosti i morala koji se u kontinuitetu dešavaju od strane bosanskohercegovačkih susjeda.

Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada