Saopćenje u vezi Gorana Hadžića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) , Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Američki Institut za genocid i obrazovanje (BAGI) i Vijeće Bosanskohercegovačkih organizacija Australije (VBHOA) pozdravljaju  hapšenje Gorana Hadžića u Srbiji, posljednjeg visokoprofilnog ratnog zločinca koji je bio na slobodi više od sedam godina,  optuženog  za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Dvadeset godina poslije početka agresorskih ratova i dezintegracije Jugoslavije, hapšenje Hadžića predstavlja još jednu značajnu prekretnicu u historiji rada Međunarodnog krivičnog suda za područije bivše Jugoslavije (MKSJ).  Istovremeno hapšenje Gorana Hadžića  je i važan korak koji može donijeti pravdu žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA još jednom upozoravaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Nacija da u ime bolje budućnosti čovjeka i civilizacije, u ime istine o zločinima i pravde za žrtve tih zločina, mora obezbjediti dovoljno vremena i sredstava MKSJ-u da do kraja sprovede suđenje  Goranu Hadžiću, Ratku Mladiću, i Radovanu Karadžićcu u skladu sa standardima međunarodne pravde.

Također apelujemo na vlasti u Bosni i Hercegovini da do kraja sprovedu istraživanje i procesuiranje svih ratnih zločinaca u skladu sa zakonom i ovlastima sudskog vijeća za ratne zločine pri Sudu BiH. Posebno ukazujemo na važnost neumornog traženja ratnih zločinaca koji su u bjegstvu širom svijeta te primjenu međunarodnih zahtjeva za izručenje kako bi izašli pred lice pravde.

Na kraju želimo podvući da je vrlo važno da ratni zločinci odgovaraju za svoje postupke kao jedini način za trajni mir i pomirenje u regiji bivše Jugoslavije.

 

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

www.bosniak.org

 

Prof.Emir Ramić, Presjednik

Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)

http://www.instituteforgenocide.ca/

 

Mr. Senada Softić-Telalović, Predsjednica

Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)

 

Mr. Sanja Drnovsek Seferović, Predsjednica

Bosansko –američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)

www.baginst.org