Saopćenje povodom hapšenja Jovana Tintora

igk slika

09. 02. 2016.

Saopćenje povodom hapšenja optuženog za genocid Jovana Tintora

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} pozdravlja hapšenje bivšeg savjetnika optuženog Radovana Karadžića, Jovana Tintora, optuženog za genocid i uništavanje historijskih, kulturnih spemenika.
Za vrijeme agresije na RBiH nekadašnji finansijer SDS i četnički vojvoda Tintor je bio blizak političkom, vojnom i policijskom rukovodstvu srpskog agresora. Tintor je 2. maja 1992., u funkciji predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Vogošća, izdao naredbu kojom se pansion “Kon Tiki” u Vogošći stavlja na raspolaganje srpskoj policiji “radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica”, a na taj način označen je početak genocida nad vogošćanskim Bošnjacima. Tu odluku je po Tintorovoj naredbi odmah sproveo u djelo Branko Vlačo, koji je postavljen za upravnika logora. Najveći vogošćanski zločini desili su se u logorima “Kod Sonje” i “Bunker” u Vogošći, “Nakina garaža” u Krivoglavcima, “Planjina kuća” u Svrakama, kasarni JNA u Semizovcu, kao i u živom štitu prilikom četničkih ofanziva na brdu Žuč. Svi ovi zločini su se dešavali pod direktnom Vlačinom komandom. Za višestruka silovanja žena i djevojčica u pansionu, nečovječno postupanje i ubistva osoba zatvorenih u bunkeru znao je Jovan Tintor.
Hapšenje Tintora, optuženog za genocid može biti korak ka istini o zločinima u Vogošći i pravdi za žrtve tih strašnih, monstruoznih zločina. Istovremeno ovo hapšenje posebno može rasvjetliti zločine u zloglasnom logoru “Kod Sonje” u kojima je učestvovao i bivši komadant mirovnih snaga UN u BiH, kanadski general Luis Mekenzi. IGK je u više navrata svijetsku javnost upoznavao i upozoravao sa nečasnom ulogom generala Mekenzia koja na žalost još nije došla na tapet ni jednog suda u ili van BiH. Prilikom nedavne posjete BiH članovi IGK su posjetili logor “Kod Sonje”. Tada su porućili da objekat nekadašnjeg logora u kome su silovane Bošnjakinje treba biti adaptiran u muzej koji će biti stalna opomena da se najteži oblik zloćina protiv žene, zločin silovanja, više nikada i nikome ne ponovi i posebno da se više nikada ne koristi kao sredstvo za ostvarivanje agresorsko genocidnih ciljeva. Silovanja u agresiji i genocidu u BiH su bila sastavni dio agresivno genocidne strategije. Silovanje Bošnjakinje je moralno ubistvo bošnjačke žene sa trajnim posljedicama. Brian Masse član Kanadskog parlamenta i sponzor dvije Rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su usvojene u Kanadskom parlamentu je takođe posjetio zloglasni logor „Kod Sonje“.
IGK