Saopćenje u vezi “Pravednik među narodima”

JOSEF LEVI I STOJAN KNEŽEVIĆ

Saopćenje u vezi uručivanja priznanja “Pravednik među narodima”

Međutim, da je i najveće dosege požrtvovanja i humanosti moguće devalvirati, u ponedjeljak 18.marta. 2013. godine, vrlo slikovito je dočaralo uručivanje pomenutog priznanja u Beogradu u prisustvu gospodina Vuka Jeremića, Predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Savjetodavno vjeće Bosne i Hercegovine,  Bosanko američki insitut za genocid i edukaciju, Kulturna zajednica Bošnjaka Preporod i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu ukazuju i podsjećaju na sljedeće:

  • Gore navedene organizacije su ponosne na porodicu Nurija i Devleta Pozderac, dobitnike priznanja “Pravednik među narodima” i “Povelju časti” i njihovu ulogu u spašavanju Cazinskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluka za dodjeljivanje nagrade “Pravednik među narodima”, je velika čast za sve Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu koja baštini historijsku, višestoljetnu tradiciju višereligijske, multinacionalne, multientičke, bosanskohercegovačke države i društva u kojima je bošnjačka porodica Pozderac svojim angažovanjem dala veliki doprinos. Bošnjaci su ponosni zbog višestoljetne tradicije dobrosusjednih odnosa i međusobnog uvažavanja sa Jevrejima u Bosni i Hercegovini, ponosni su što su godinama uspjeli sačuvati i čuvaju jevrejsku svetu knjigu Hagadu.
  • Pozderci su bili Bošnjaci, građani Bosne i Hercegovine, te je stoga nerazumljiva odluka da se spomenuto priznanje uručuje u Srbiji.  Srbija je vođena četničkom i nacionalističkom ideologijom devedestih godina 20og stoljeća izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima pri čemu je ubijeno više stotina hiljada nedužnih ljudi i žena, protjerano više od 1, 5 milona uglavnom bošnjačkog stanovništva, više desetina hiljada mučeno u koncentracionim logorima smrti, a više desetina hiljada Bošnjakinja brutalno silovano.
  • Obraćanje Vuka Jeremića za vrijeme dodjele nagrade je poniženje svim bošnjačkim žrtvama, .žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Vuk Jeremić je nedavno, 14. januara. 2013., povodom Pravoslavne nove godine, u zgradi Ujedinjenih Nacija, upriličivši izvedbu srpske koračnice ‘Marš na Drinu’.  Prema podacima iz više izvora potvrđenih i od strane američkog State Departmenta i Ujedinjenih Nacija, srpski vojnici i paramilitarne četničke formacije vršile su masovne zločine kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u najnovijoj agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995. Godine. .  Laureat rahmetli Nuriju Pozderac je smrtno ranjen tokom ofanzive združenih njemačko-četničkih snaga1943. godine.

Vise: 2013-03-23 Saopcenje u vezi urucivanja priznanja Pravednik među narodima FINAL

Protestno pismo Svjetskog bošnjačkog kongresa židovskim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama

Vise: Pismo SBK jevrejskim organizacijama u vezi dodjele priznanja Vuku Jeremić