Sjeverne Karoline odala priznanje žrtvama

Gov. Pat McCrory holds his first news conference Monday, January 7, 2013, in Raleigh, North Carolina. In one of his first acts as governor, McCrory issued an executive order to repeal the nonpartisan judicial nominating commission established by Perdue. (Takaaki Iwabu/Raleigh News & Observer/MCT via Getty Images)

Guverner države Sjeverne Karoline kao i Gradonačelnik grada Charlotte odali priznanje žrtvama genocida u Srebrenici

July 4, 2015

Na inicijativu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Guverner Pat McCrory proglasio je 11. juli, 2015 godine Dan Počasti BiH u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Guverner McCrory je izjavio:

DAJE SE NA ZNANJE, u državi North Carolina živi više od 10.000 Amerikanaca bošnjačkog porijekla; i

DAJE SE NA ZNANJE, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je krovna organizacija koja predstavlja Bošnjake u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 11. juli, 2015, je 20. godišnjica genocida u Srebrenici, u kojem je najmanje 8.372 nedužnih civila Bošnjaka pogubljeno i 30.000 ih je protjerano iz svojih domova; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 11. juli, 2015 će biti poznat kao Dan sjećanja na Srebrenicu; i

DAJE SE NA ZNANJE, da 2005, rezolucije priznaju da je genocid i ugnjetavanja počinili od strane srpskih snaga u Srebrenici, i svi u Bosni 1992-1995, usvojeni su od strane Senata i Predstavničkog doma Sjedinjenih Americkih Drzava; i

DAJE SE NA ZNANJE, u nastojanju da se podigne svijest u državi North Carolina  o stradanju bosanskog naroda kao rezultat politike etničkog čišćenja, te oda počasti i pamte oni koji su ubijeni ili su protjerani i njihovim stradalim obiteljima;

SADA I OVIM PUTEM, ja, Pat McCrory, guverner države Sjeverne Karoline, ovdje proglašavam 11. juli, 2015, kao “Dan Počasti BiH” u Sjevernoj Karolini, i tražim od svojih građana da ga podržaju.

Istovremeno je i gradonačelnik grada Charlotte, u saveznoj državi North Carolina, Daniel G. Clodfelter, odao počast žrtvama genocida u Srebrenici izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2015. na 20. godišnjicu kad je više od 8.372 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od strane srpskih agresorskih snaga na čelu s ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem.

Predsjednik KBSA, Hamdija Čustović zahvalio se guverneru drzave North Carolina i gradonačelniku grada Charlotte: “Hvala vam na kontinuiranoj podršci bošnjačkoj zajednici i što se sjećanjem na genocid pridružujete pozivima za trajni mir i stabilnost u BiH kroz istinu i pravdu.”

Predstavnik KBSA u državi North Carolina, Dino Crnalić,  je u ime bošnjačkih familija koje žive u državi North Carolina zahvalio se guverneru Sjeverne Karolina i gradonačelniku grada Charlotte za velikodušnost prema bošnjačkoj zajednici i sjećanju na žrtve genocida u BiH.

Povodom 20 godišnjice genocida u Srebrenici, u gradu Charlotte, će se 11. jula 2015 godine u 15:30 također održati komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici na Univerzitetu Sjeverne Karoline Charlotte, u saradnji sa Centrom za Holokaust, Genocid, i studije o ljudskim pravima te Uredima za međunarodne programe i historiju ovog prestižnog univerziteta, i lokalnim bošnjačkim organizacijama, predstavništvom KBSA u ovoj državi, Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Karoline (IZBNC), i Bosanskohercegovačkim-američkim kulturnim centrom (BHACC).

State of NC Proclamation

City of Charlotte Proclamation