Sramna koalicija SDP i DNS u Prijedoru

 

prijedor1.

17. 09. 2016.

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada – Sramna, nehumana, anticivilizacijska, predizborna koalicija SDP i DNS i podrška negatoru genocida Milenku Đakoviću za gradonačelnika Prijedora

Kakva je to socijaldemokratija koja podržava političke projekte i lidere tih projekata koji zabranjuju obilježavanje godišnjica zbog korištenja riječi ‘genocid’, koji podnese krivične prijave protiv organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji kontinuirano teroriziraju prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji su i dalje poniženi građani drugog reda, koji javno ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i tako namjerno, organizovano i ciljano šire strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana? Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. Kakva je to socijaldemokratija koja podržava takozvane lidere koji dozvoljavaju skupove fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuju pravo na kulturu pamćenja? Kakva je to socijaldemokratija koja podržava kandidate na lokalnim izborima koji ignorišu zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o zločinu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost? Kakva je to socijaldemokratija koja podržava kandidate koji se kontinuirano suprostavljaju podizanju spomenika ubijenoj prijedorskoj djeci i spomenika prijedorskim žrtvama? Takva socijademokratija radi protiv interesa Prijedora, a samim tim i protiv interesa BiH.

U ime ubijene prijedorske djece i u ime prijedorskih žrtava istinski prijedorčani imaju obavezu da podrže one kandidate na lokalnim izborima koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, ljudskih prava i sloboda i jednakosti.

U ovom kritičnom momentu kada se odlučuje o opstanku bosanskohercegovačke države, važno je da pošaljemo poruku destruktivnim snagama i neprincipjelnim predizbornim koalicijama i rezolutno kažemo ne kandidatima koji negiraju istinu i pravdu i ponižavaju žrtve.

Zar smijemo dozvoliti da Prijedorom, Srebrenicom… vladaju oni koji su projektovali i izvršili genocid a danas genocid negiraju uprkos brojnih presuda potvrđenih od strane Međunardonih sudova? Zar smijemo nesvjesno postati saučesnici u politici zločina? Imamo li pravo ravnodušno posmatrati pripreme za nove tragedije i šutimice ostati nijemi posmatrači!? Nikad ne zaboravimo da jedino što je potrebno za trijumf zla jeste da dobri ljudi ne urade ništa. Zato je svaki glas borcima za istinu i pravdu, ljudska prava i slobode i jednakost na oktobarskim izborima važan. Politički establišment manjeg entiteta nastavlja agresivnu i genocidnu politiku ratnih zločinaca Radovana Karadzića i Ratko Mladića. Cilje te politike je stvaranje etnički čistog srpskog prostora na bosanskohercegovačkoj zemlji, širenjem mrženje i straha prema nesrpskom stanovništvu. Progonom građana nerpske nacionalnosti i enormnim ugrožavanjem njihovih građansih i političkih prava i sloboda, politički establišment manjeg entiteta pokušava očuvati i ojačati u Dejtonu legalizovanu genocidnu tvorevinu nastalu na rezultatima agresije i genocida u BiH, največih zločina poslije holokausta u Evropi. To je zapravo nastavak agresije i genocida čemu se mora suprostaviti udruženi bosanskohercegovački front. U cilju onemogućavanja sljedbenike ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih da nastave sa svojom agresivno genocidnom ideologijom, politikom i praksom pozivamo sve bosanskohercegovačke patriote da svoj glas na lokalnim izborima daju političkim borcima za istinu, pravdu, ljudska prava i slobode i da na taj način pokažu da je bosanskohercegovačka zemlja za sve za građane jednaka na svakom njenom koraku.

Institut za istraživanje genocida, Kanada