You are currently viewing Stotinu ruža za stotinu godina

Stotinu ruža za stotinu godina

 

U New Yorku održana komemoracija povodom stogodšnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju, na kojoj je i usvojena deklaracija i poslata poruka mira

Njihov grijeh su bili vjera i nacija kojima su pripadali.

Ne zaboravimo Bošnjake Plava i Gusinja koji su 5. marta 1913. godine javno strijeljani samo zato što nisu htjeli da se odreknu svog nacionalnog identiteta i svoje vjere.
Tačno prije sto godina u vremenu Prvog balkanskog rata (okt. 1912 – 13), crnogorska kraljevska vojska zloglasnog kralja Nikole okupirala je Plav i Gusinje, kada su pod crnogorskom zastavom i kapom nad Bošnjacima i Albancima, izvršili nasilno masovno pokrštavanje 12,500 muslimanima, mušketali odnosno strijeljali više od 1800 uglednih građana, djece, žena, staraca, te zatvorili i skrnavili džamije, medrese, škole ruždije, silovali, pljačkali i proganjali narod ovog kraja. Ovaj gnusni crnogorski zločin u sebi sadrži sve segmente genocida, elitocida, kulturocida i urbicida, kao takav je i zabilježen u historijskim aktima, i ujedno kao sedmi genocid počinjen nad Bošnjacima od strane Crnogoraca i Srba. Tim povodom u subotu, 13.oktobra u centru svjetske metropole New York, u prepunoj sali, održana je komomoracija žrtvama crnogorskog genocida, na kojoj je usvojena deklaracija potomaka žrtava genocida koju su potpisali predstavnici institucija koje djeluju na području New Yorka i New Jerseya. Deklaracija je upućena na adrese rukovodstva Crne Gore i aktuelnog načelnika općine Plav.

Puno je stoljeće od genocida, isto toliko šutnje i izrugivanja žrtvama i od strane crnogorskih vlasti od onda pa do sada. Najbolji primjer tome je da žrtve genocida nikada nisu dobile svoj mezar i ime, ili memorijal u Plavu i Gusinju, kao ni u školskim udženicima u CG, što je ključni cilj prikrivanje zločina genocida. Također crnogorska zastava pod kojom su ubijali i krstili narod ovog kraja danas je zvanična zastava Republike Crne Gore, što govori da su žrtve genocida i njihovi potomci izložene javnom izrugivanju. Potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju sa ovom deklaracijom prestaju da šute, sada se obraćaju zvaničnicima u CG i općini Plav. Ako ne budu rješavali zahtjeve navedene u deklaraciji, potomci žrtava će se obratiti međunarodnim institucijama: UN, EU, SAD… od kojih će zahtjevati da usvoje Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju počinjen od strane Crne Gore.

Ujedno, sa komemorativnog skupa na stogodišnjici od genocida nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima, Plava i Gusinja, sa stotinom podijeljenih ruža upućena je poruka da u cijelom svijetu vlada mir, sloboda, blagostanje i da niko i nikada ne strada zbog imena, odnosno etničkoj i vjerskoj pripadnosti, kako se kroz historiju dešavalo Bošnjacima i Albancima od Plava i Gusinja do Srebrenice.

DEKLARACIJA POTOMAKA ŽRTAVA GENOCIDA PLAVA I GUSINJA

DEKLARACIJA POTOMAKA ŽRTAVA GENOCIDA PLAVA I GUSINJA

Više: http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=47133